Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ändring av barfotaförbudet

Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN
Från och med idag måste hästarna ha skor på hovarna. Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN

Bara en dag efter att barfotaförbudet inträdde ändrar nu Svensk Travsport reglerna för vad som räknas som godkänt beslag. Dessutom valde de att inte fastställa Robert Berghs böter från igår.

Publicerad:

Från och med idag kommer plastade hovar eller kombinationen med tåskor och plastade hovar inte att vara godkända. Den nya definitionen för barfotaförbudet kommer numera att lyda:

"En sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken som exempelvis päronsko, flappsko eller tåöppen sko. Plastad hov eller tåsko i kombination med plastad hov är inte godkänt."

Svensk Travsports sportchef kommenterar regeländringen i ett pressmeddelande.

– Beslutet om vilka beslag som ska vara godkända fattades utifrån ett förslag från Samverkansgruppen för Hästvälfärd och både de och vi har insett att plast inte är ett tillräckligt säkert material. Vi har kommit till insikt om att vi varje dag kommer att hamna i en bedömningssituation och det är inte det vi ska bygga vår sport på. Vi anser att det kommer vara en ohållbar situation för samtliga inblandade, såväl aktiva som funktionärer och vi väljer därför att ändra vårt beslut med omedelbar verkan, säger Petter Johansson.

Robert Bergh, som igår bestraffades med 10.000 kronor i böter då hans två vinnare på Axevalla tappade plasten under vägen, slipper efter dagens beslut bestraffningen.

– I Robert Berghs fall hamnade vi i en svår bedömningssituation och vi väljer därför att inte fastställa Berghs böter från gårdagens tävlingar. Detta också på grund av att vi redan nu ändrar reglerna, avslutar Petter Johansson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.