Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ängsborken är tillbaka: "Bland de bästa någonsin"

Foto: Christer Norlin/ALN
Ängsborken och Jimmy Jonsson. Foto: Christer Norlin/ALN

I januari stod det klart att Alf Jonssons stjärna Ängsborken drabbats av en gaffelbandsskada. Nu är fyraåringen redo igen – och på torsdag går han kvallopp på hemmabanan.

Publicerad:

Alf Jonssons Ängsborken (e. Bork Odin) har vunnit hälften av sina 16 starter och sprungit in 723.000 kronor. I början av året kom den tråkiga nyheten att Alf Jonssons stjärna drabbats av en gaffelbandsskada – nu har den fyraårige hingsten repat mod och på torsdag går han kvallopp hemma på Bergsåker tillsammans med Jimmy Jonsson i sulkyn.
– Han har varit hemma hos sin ägare största delen av tiden och han kom till mig för en dryg månad sedan Han har haft mycket avelsarbete och betäckt 63 ston och körts motion emellanåt, säger Alf Jonsson.

Ängsborken avslutade 2018 med att ta tre raka segrar. Fjolårets kriterietrea gjorde sin senaste start i september i fjol.
– Vi har inte kört några snabbjobb med honom, men han känns fin. Vi får se hur det ser ut i kvalet men tanken är att han ska göra ett par starter innan nästa avelssäsong. Vi får se hur det hela utvecklar sig.

Du vill avvakta hur kvalet ser ut innan du bestämmer dig för något specifikt lopp?
– Ja, precis. Han har över 700.000 kronor på sig och det finns inte jättemycket lopp att välja bland. Det är tufft att ta ut honom mot snabblopparna direkt så jag kommer att matcha honom i vanliga lopp till en början. Men först vill jag som sagt se honom i kvalet och sedan hur det är med honom dagen efter.

Om du jämför honom med andra bra hästar du tränat, hur pass bra är han?
– Han är bland de bästa jag haft någonsin. Det är så enkelt med honom. Det krävs ingen speciell balans eller så utan han bara travar. En väldigt lättsam och behändig häst.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.