Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Är det ”kalla” kriget över?

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Carl-Erik sandström här med egne Moe Sol. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

De fasta propositionerna har under de senaste åren delat upp kallblodsfolket i Sverige i två olika läger. Nu finns ett nytt förslag ute som ska presenteras vid Sleipners samtliga 14 lokalföreningar runt om i landet.

Publicerad:

Det är ingen överdrift att säga att det på sistone varit en infekterad stämning i de svenska kallblodsleden. I första hand är det de fasta propositionerna, som infördes inför 2016, som inte gillats av alla. I ett försök att få en mera enad ”kallblodstrupp” bildades på uppdrag av Sleipners årsstämma en arbetsgrupp inför sommaren. Den fick i uppdrag att försöka utreda propositionsfrågan en gång för alla och komma med ett förslag som fler kan köpa. Trion, som nu är färdiga med sitt uppdrag, är Carl-Erik Sandström, Kjell Sillén och Jan Westman. Första presentationsmötet med det nya propositionsförslaget genomfördes under torsdagskvällen på Bergsåkerstravet.
– Jag tyckte att det gick väldigt bra. Det fanns representanter för båda riktningarna på plats och även några som varit väldigt negativa till de nuvarande fasta propositionerna. Men efter att ha visat upp vårt nya förslag hörde jag inga negativa synpunkter, så det här kändes som en bra början. Jag ska även personligen till Sleipner-klubbarna i Hudiksvall, Bollnäs, Gävle och Dalarna och så småningom lämnas våra intryck över till Rikssleipner, som i sin tur får ta det hela vidare till Svensk Travsport, berättar Carl-Erik Sandström, ordförande i Södra Hälsinglands Travsällskap (Bollnästravet).

Det nya förslaget bifogas i sin helhet här under och ger i alla fall vid en första anblick utrymme till lite mera flexibilitet för landets sportchefer. För det första ska det inte heta ”Fasta propositioner” längre, utan ”Propositionsmall”.
– Numera har ”Fasta propositioner” fått en sådan negativ klang med tanke på de strider som varit, så därför vill vi byta namn, påpekar Carl-Erik Sandström, som tillsammans med de två övriga i gruppen ändå vill att mallen följs i normalfallet.
– Men det kan alltid finnas undantag som medför att det krävs att man går ifrån mallen.

Nytt är att propositionsgränserna är de samma oavsett vilken distans det handlar om. Dessutom går det att stänga ett lopp vid en summa som tidigare varit tilläggsgräns. Detta ger exempelvis möjligheten att använda klass 6 till att bli ett lopp för hästar som tjänat högst 230.000 kronor.
– Under sommartid, när många mindre banor också tävlar, kan det här bli extra viktigt. Det ger en större flexibilitet för de som skriver propositionerna. När det gäller ston har vi hört en hel del kritik mot att det skrivs ut för många lopp där stona står 20 meter före. I det nya förslaget är vi inne på att variera detta med att använda prissumman istället och tillåta stona att ha lite mera pengar på sig i förhållande till hingstar och valacker, fortsätter Carl-Erik.

Femåringar tas också upp i det nya förslaget, som nu alltså ska presenteras över hela Kallblods-Sverige.
– Det sista vi behöver i kallblodssporten är interna strider. Vår ras har alla möjligheter att fortsätta utvecklas i en positiv riktning bara vi alla drar åt samma håll. Det känns också väldigt stimulerande att få åka runt bland de lokala klubbarna och diskutera kallblodssporten. Det är bara hoppas att allt fortsätter i samma positiva anda som på Bergsåker, avslutar Carl-Erik.

Här kan ni läsa det nya propositionsförslaget i sin helhet:

http://www.sleipner.org/gavle/2017/09/03/forslag-pa-forandringar-for-fasta-propositioner-for-kallblodstravaren/

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.