Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aronsson testar ny Mix

Foto: KANAL75
Sofia Aronsson med sitt franska toppsto Anna Mix. Foto: KANAL75

Sofia Aronsson laddar för trippeltravet. Med lika många bra V75-chanser, ett partytält och smaskig utrustningsinfo.

Publicerad:

Sofia är på väg till affären för att köpa saker till det årliga hästägartältet på Axevallatravet. Aronsson, Svanstedt-bröderna Anders och Richard, samt Per Berg Thomsen har fört traditionen vidare sedan Åke Svanstedt lämnade banan och det är inget tvivel om vad trippeltravet betyder för 32-åringen. 

– Det här är helgen nummer ett för oss hemmatränare och tältet är ett sätt att bjuda tillbaka till hästägare och samarbetspartners som varit med under året. Och förstås att kanske kunna knyta nya hästägare till oss, säger hon. 
Vid den här tiden ifjol hade Aronssons svenska stall bara åtta hästar på träningslistan, men den siffran har ökat rejält och på ett års tid har hon nu 29 travare under sitt paraply. 
– Vi valde att göra en rejäl satsning och det har gått långt över förväntan, tack vare att vi krigat och arbetat som idioter. Jag har tidigare mest satsat på tävlingshästar, eftersom jag inte haft resurser att lägga så mycket tid på de unga. I år kan jag tänka mig att ta in ett gäng unghästar också, säger hon. 
Sofia satsar fortfarande en del på Frankrike och har, faktiskt bara för någon vecka sedan, flyttat tillbaka till Jean-Pierre Dubois gård utanför Paris. Stället ligger 20 minuter från Grosbois och bland de åtta hästarna hoppas Sofia att Twin’s Fairytail ska få en fin höst och vinter. 
Men fokus är just nu på de svenska hästarna och pulsen har förstås ökat sedan franska toppstoet Anna Mix anlände till Bjertorp.
– Hon har ett enormt arsel och ett enormt tryck i steget... Man märker sådan stor skillnad jämfört med de ”vanliga” hästarna man kör om dagarna, säger hon.
Anna Mix har ibland uppträtt lite speciellt och bestämt på tävlingsbanan. Hur är hon att jobba med på gården?
– Hon är som en hund. Jättesnäll och lugn, du kan gå med henne utan koppel. Men när hon får vagn-en bakom sig blir hon mer tävlingsinriktad.   
Hur fick du chansen att ta hand om en sjufaldig miljonärska? 
– Hästen skulle stå i Sverige ett tag och Franck ville inte att hon skulle vara på Åbytravet hela tiden. Jag har inte haft någon större kontakt med Franck tidigare, men köpte montéhästen Tsar de Houelle av en av hans hästägare och Anna Mix skötare är svenska. De har väl sett att jag varit en del i Frankrike och tog kontakt, säger hon.
– Hästen har anpassat sig snabbt och verkar trivas jättebra. Franc har varit här och kört henne i sanden en gång och han var nöjd med det han såg och kände. Planen efter lördagens start är EM för ston och Sundsvall Open Trot. Sedan är den skandinaviska turnén över och hon far hem till Frankrike igen.
 
Köras offensivt
Anna Mix kom aldrig in i match­en som sexa i Ulf Thoresen Grand International i Jarlsberg senast. 
– Körspöet saknades visserligen, men det stora minuset i den starten var tempot. I Olympiatravet gick det i jämnt, stenhårt tempo och då kom hon bättre till sin rätt. Senast tog de upp och körde 1.14-1.15 en bit i loppet och då kommer hon bort direkt. På lördag kommer hon tappa från start, men distansen är det största plustecknet i mina ögon. Pierre Vercruysse ville att vi skulle köra utan sidostänger senast, vilket vi tar som ett tecken på att hon börjat lära sig de nordiska svängarna och på lördag är det inte alls omöjligt att vi testar henne i jänkarvagn, säger Sofia Aronsson.
Legoholm Zon (V75-5) var nära Pioneer Face senast. 
– Hon gör det rejält varje gång och det spelar ingen roll var hon sitter i loppen. Jag har lite dålig koll på de invändiga, men hon kommer köras offensivt. Formen sitter där och hon tävlar så optimalt hon bara kan, säger Axevalla-tränaren.
 
Nära toppform
Star Advisor Joli (V75-6) vann ett bronsförsök under fjolårets trippeltrav. 
– Hästen har höjt sig ytterligare ett snäpp i år och har dessutom visat att han är minst lika bra bakifrån. I Kalmar fick han visserligen stryk av två bra hästar, men såg inte sina konkurrenter för det norska huvudlaget. Senast hade han för-stås varit ännu längre fram om han fått fortsätta sin attack.
Hur vill du sammanfatta dina tre V75-chanser?
– Alla tre är nära toppformen och alla tre kan vinna om det bara stämmer någorlunda, säger Sofia Aronsson. 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.