Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Årsdebuten som alla längtat efter

Foto: JEANNIE KARLSON
Nuncio är redo för comeback Foto: JEANNIE KARLSON

Stefan Melander har väntat och travpubliken har längtat. Men nu är det äntligen dags – på lördag är Nuncio tillbaka på banan och ett nytt kapitel kan börja i superstjärnans karriär. 
– Jag tror att han är sugen på att komma ut och tävla nu, säger Stefan Melander. 

Publicerad:

Få hästar, om någon, berör och engagerar lika mycket som Nuncio gör. Utan att ha tävlat i fem månader har det fyllts spaltmeter ända sedan den där senaste starten i september förra året. Det har handlat om hans vara eller icke vara i Prix d’Amérique, den tilltänkta Elitloppsduellen mot Bold Eagle, utnämningen som Årets häst och som nu – comebacken. 
– Han är ju lite speciell och har utstrålning, och framför allt är det en häst som alltid ger allt. Det är väl därför folk gillar honom så mycket, säger Stefan Melander om uppmärksamheten kring hans och Catarina Lundströms sexåring.

När Travronden når Solvalla­tränaren har han precis varit ute och harvat på sin anläggning ­utanför Enköping. Och efter fem månaders ”harvande” är det nu dags att skörda med Andover Hall-sonen. 
– Han fick ju sluta lite tidigare ­ifjol med tanke på att vi siktade på Frankrike så det har blivit en lång tid med träning. Det känns som att han är sugen på att komma ut och tävla nu... 
Och själv då, det är väl det här man längtar efter under alla träningspass?
– Nä, jag längtar efter varmare väder. Men visst ska det bli verk­ligen bli roligt att se honom i tävling igen. 
Hur har träningen gått med Nuncio i vinter?
– Vi har haft ungefär samma upplägg med honom som tidigare år och han känns jättefin. Det har inte varit några speediga jobb men han är väldigt vältränad och vi har haft fina banor länge. Sedan har han alltid lite hyss för sig i träning och han galopperar en del när han joggar. Men det är det normala med honom. 

Comebacken kan tyckas tidig med tanke på att storloppsäsongen ligger en bit fram i tiden, men Melander har en plan. 
– Vi siktar ju först och främst på Olympiatravet och jag vill ha med honom i kvalet på Solvalla den 1 april, som också är en final. Så vi behöver starta nu och han ska gärna ha ett lopp i kroppen till inför Solvalla, säger Melander som nämner Bollnäs som ett eventuellt nästa stopp på vägen. 
Längre fram, om allt går som planerat, ska Nuncio försöka ­försvara sin titel i Eliloppet. Kanske 
blir det också en titelmatch 
mot Bold Eagle om vem som egentligen är världens bästa sprinter. Men ­Melander tror inte på någon duell. 
– Nej, jag tror inte att Bold Eagle kommer, han har ju sitt avelsarbete. Men vi får väl se, säger Melander. 

Förutom Elitloppstiteln har Nuncio mycket att leva upp till under 2017 och frågan är om sexåringen kan överträffa fjolåret. 
– Elva segrar på elva starter... nej, det blir nog svårt. Men kan han hålla samma kvalitet som ifjol så är vi nöjda. Det kommer bli en spännande säsong. 
En säsong som alltså inleds på Axevalla som laddar för super­stjärnans besök på lördag. Spår sju bakom bilen i gulddivisionen väntar klockan 17.27 inför en förväntad storpublik. 
– Jag hoppas att vädret blir bra och att det blir ett bra banunderlag. Det får inte bli någon bottenlös banan får då går det inte. Men med bra bana så ska det bli roligt och normalt ska han ha toppchans att vinna loppet, samtidigt som man inte ska glömma att det handlar om en årsdebut, säger Stefan Melander inför den stora comebacken.   

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.