Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ATG bygger bro mellan travet och ridsporten

Foto: PRESSBILD/TR BILD
Foto: PRESSBILD/TR BILD

Sedan över 40 år tillbaka har ATG bidragit till ridsporten. I fjol lanserades spel på ridsport – och samtidigt valde man att satsa ordentligt på grenen.
Tanken? Att bygga relationer mellan de olika hästsporterna för att utveckla hästnäringen i Sverige.

Publicerad:

ATG har genom åren varit starkt förknippade med trav- och galoppsporten. Inget konstigt i sig, i och med att man till 90 procent ägs av Svensk Travsport och till tio procent av Svensk Galopp. En del i arbetet under och efter spelomregleringen har handlat om att bredda sig. Bredda sig för att nå ut till nya kunder, och för att få svenska folket att få vetskap om företagets olika engagemang i hästnäringen. Närmast till hands – är givetvis sporter med den gemensamma nämnaren. Nämligen hästen. Sedan i fjol har ATG anordnat spel på hästhoppning, och man arbetar en hel del med att vidga sina och de hästintresserades vyer.
– Med våra satsningar vill vi bygga broar, vi vill nå ut till en ny målgrupp. Alla har vi gemensamt att vi älskar hästar, och det bör vara betydligt enklare att som hästintresserad kunna integrera i de olika grenarna. Det är någonting som det generellt har lagts ganska liten vikt vid tidigare, men ATG vill verkligen lyfta frågan, säger Cecilia Wallin, projektledare för ridsportsatsningen på ATG. 
 
ATG är en av sponsorerna till Gothenburg Horse Show och har sponsrat evenemanget sedan starten. I april red de absolut främsta ryttarna i världen om miljontals kronor i Scandinavium. På plats gjordes tv-klipp, man socialiserade med besökarna, och man välkomnade travfolket till arenan. Bland de på plats fanns bland annat Johan Untersteiner och Björn Goop. 
– Hästsport i världsklass intresserar en hästintresserad, oavsett vilken disciplin det gäller. Vi som arbetar med det här projektet är verkligen entusiastiska och ser möjligheterna. Det handlar om att värna om hästsporten och utveckla dess verksamheter. Vi vill tro att det är betydligt enklare om hästsporterna arbetar ännu tajtare ihop och min uppfattning är att det verkligen har blivit bättre på den punkten. 

Spelet på ridsporten, har haft sina utmaningar. Framför allt handlar det om en inställningsfråga, där ATG på ett sätt hoppas bryta ny mark. 
– Omsättningen är förhållandevis låg. Men Rom byggdes inte över en natt och spelintresset tror jag kommer med tiden även hos ridfolket. Men framförallt vill vi öka medvetenheten om vad spelet på hästar ger tillbaka till hela hästnäringen, säger Cecilia Wallin och fortsätter:

– Vi har sagt att vi måste ha ett långsiktigt tänk. Först efter en tid tycker jag att man kan utvärdera om spel på hästhoppning är en hållbar spelprodukt för ATG eller inte. Men så här långt är många inom ridsporten otroligt positiva, det är en fantastisk möjlighet både för ridsporten, för ATG och för att öka intresset även för trav- och galoppsporten.

Genom ridsporten når ATG helt nya målgrupper  till skillnad från dem man når ut till genom travsporten. Det som inom travet inte sällan är en man i övre medelåldern, är istället en kvinna i yngre medelåldern som man träffar på. 
– Jag tror vi har mycket att lära av varandra. Det gäller träning, hästägande, forskning, men det gäller också kommunikationen hästsporterna emellan. Förutom möjligheten till att byta målgrupper med varandra. Vi ser väldigt tydligt att målgruppen som vi når inom ridsporten är en helt annan än den som vi normalt når i vår vardag. Inom ridsporten är det kvinnor mellan 25-40 år, och hur mycket behöver inte travet dem? Precis som att ridsporten behöver vår målgrupp, inte minst som möjliga hästägare, men också spelare på deras sport.

Närmast är det Falsterbo Horse Show som gäller för Cecilia Wallin tillsammans med ett gäng kollegor från ATG. Mellan 6-14 juli är det full fart i Falsterbo, där ATG erbjuder spel på tävlingarna mellan 10-13 juli.
– Vi kommer ha mängder med aktiviteter under de här dagarna, bland annat kommer Svensk Galopp vara på plats för att ge en djupare inblick i galoppens värld och vi kommer även att hålla ett antal spännande seminarier, säger Cecilia Wallin.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.