Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ATGs svar på brevet: ”Absolut nolltolerans”

Foto: ATG
Ulrika Hedlund. Foto: ATG

Under fredagen lämnade ATG svar på frågorna som ställdes av #visparkarbakut.

Publicerad:

När Travronden kontaktade ATG under fredagen hade företagets HR-avdelning redan börjat svara på frågorna som ställdes till bland annat ATG i det öppna brevet från gruppen #visparkarbakut. Ett par timmar senare lämnade Ulrika Hedlund, HR-ansvarig följande svar:

Hur ska ni organisera er och gemensamt se till att det blir slut på diskriminering, trakasserier och övergrepp inom era respektive områden?

– Det är viktigt och bra att frågan kraftfullt lyfts fram och diskuteras. Jag är övertygad om att både #Meeto och #visparkarbakut kommer att leda till bättre arbetsplatser och miljöer inom sporten. Det är absolut nolltolerans mot sexuella trakasserier som gäller hos oss vilket framgår i vår jämställdhetspolicy. Det är en självklarhet att vi behandlar varandra med respekt. Det är ju också därför vi har ”respektfull” som ett av tre värdeord i vår värdegrund. Den 24 oktober tydliggjorde Hasse Skarplöth, vd ATG, i en intervju på vårt intranät att ”absolut nolltolerans gäller”. Diskussionen har också fortsatt i ledningsgruppen, i chefsforum, på lunchraster och vid kaffeautomater. Det är bra att frågan synliggörs, och som sagt, jag är övertygad om att den leder till något positivt, säger Ulrika Hedlund, HR-chef på ATG.

Hur ska ni driva ett aktivt arbete med att skapa trygga arbetsplatser som tar jämställdhetsfrågor på allvar?

– ATG har jobbat med frågan i flera år på en rad olika plan. ”Respektfull” är som sagt ett av våra värdeord. Vi ställer frågan om diskriminering i vår årliga engagemangsundersökning som följs upp. Vi har en dialog med våra ägare, Svensk Travsport och Svensk Galopp, om arbetsmiljön, jämställdhet och diskriminering. Dessutom startade vi 2012 nätverket Isos som arbetar med att synliggöra maktstrukturer, normer och attityder och bland annat få fler kvinnor i ledningsgruppen. Vi satsade också medvetet på att öka samarbetet mellan avdelningarna och vi inkluderar alla – både män och kvinnor i mångfaldsarbetet. Vi har de senaste åren haft olika aktiviteter och föreläsningar inom jämställdhet och mångfald för att öka kunskaperna och skapa förändring. I våras bjöd vi till exempel in Peter Nitschke från Snacka Snyggt som föreläste om härskarteknik för alla medarbetare. Men det är naivt att tro att vi därmed inte har några problem. Jämställdhetsarbetet är ett ständigt pågående arbete.

Hur skall ni råda bot på tysthetskulturen? Hur skapar ni en miljö där tillit råder och övergrepp rapporteras och förövare straffas? Hur ska ni se till att skammen lyfts från offret, till förövaren?

– Vi uppmanar alla att hålla diskussionen levande, att våga ifrågasätta normer och attityder. Och framför allt; säg ifrån! Alla medarbetare har på ATGs intranät uppmanats att berätta för personal, facket eller det interna nätverket om det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Vår compliance-avdelning arbetar nu också med att skapa en ”visselblåsar”-tjänst som kan användas om man vill rapportera något. Det finns en intern process för att ge stöd och hjälp till den enskilde individen och rutiner för att hantera den utpekade förövaren. Det är viktigt att den som är utsatt känner ett stort stöd i processen. 

Hur ser ni till att förövarens rätt till arbeten och uppdrag inom hästnäringen inte blir viktigare än kvinnors säkerhet?

– Det är absolut nolltolerans som gäller oavsett uppdrag eller ställning. Medarbetarens säkerhet går först. Med det sagt – vi har ännu inte fått in något fall likt det som beskrivs i frågan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.