Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Att sätta krav och förbud tror jag inte är rätt väg"

Foto: Thomas Blomqvist
Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport. Foto: Thomas Blomqvist

Svensk Travsports sportchef Petter Johansson förstår Westholms idé.
Någon förändring i exakt den riktningen verkar dock inte vara på gång.
– Att sätta krav och förbud tror jag inte är rätt väg att gå, säger han.

Publicerad:

Flera B-tränare som Travronden har pratat med är positivt inställda till en förändring som innebär en jämnare fördelning av hästantalen i loppen i stället för trängsel i breddloppen.

Vad tycker du om förslaget?
– Jörgens förslag är inte taget ur luften och det finns en önskan att det ska vara fullt i ordinarie lopp. Det som ST arbetar med är att erbjuda tillgänglighet och startmöjligheter för hästägare och tränare att starta sin häst där hen önskar. Vi erbjuder högre prispengar i de loppen som är ekonomiskt bra för svensk travsport.
Som i spelintäkter?
– Ja, det är vår huvudsakliga intäktskälla. Det finns så klart alltid undantag med något lopp som till exempel erbjuder 25.000 kronor i förstapris men som inte drar mer spel än ett breddlopp.

"Tillgänglighet, öppenhet och fritt tävlande tror jag är det bästa"

Finns det planer på att ändra upplägget i den riktning som Jörgen önskar?
– Jag måste tänka till mer genomgående. Rent spontant tycker jag att hästägaren som har häst i träning ska få matcha den där hen tycker att det är lämpligt att starta. Valfrihet är ofta det bästa för att så många som möjligt ska bli och vara intresserade av sporten. Att sätta krav och förbud gällande var man skall matcha sin häst tror jag inte är rätt väg att gå. Tillgänglighet, öppenhet och fritt tävlande – det tror jag är det bästa för svensk travsport.

"Överlag roligare att vinna än att sluta åtta"

Varför är breddloppen så populära?
– Man väljer nog fortfarande starttillfälle efter konkurrenssituationen i större utsträckning än prispengar. Det är fortfarande intressantare att nå en bra placering än att få ut maximalt ekonomiskt.
Då skiljer väl sig det lite i hur människan är i allmänhet?
– Överlag så är det alltid roligare att vinna än att sluta åtta, tia eller sist. Möjligheten för intjänade pengar kontra prestation och placering är något jag tror att hästägaren och den aktive överväger.

Sportcheferna och ST nöjda med poängtaket

Bo Örberg föreslår att sänka poängtaket i breddloppen – hur ser du på det?
– Startpoängsbegränsningen i breddloppen är något som vi har diskuterat tillsammans med sportcheferna utifrån aktuella underlag inför varje år. Inför 2018 så var det åter uppe på agendan. Vi beslutade att behålla nivån på 500 startpoäng då vi anser att det är rätt nivå just nu men det kan ändra sig då vi måste följa utvecklingen från år till år. 

 

FAKTA

Intresset i breddloppen

I år har det körs en breddsloppsdag – Gävle 3 februari – och då anmäldes knappt 170 hästar, vilket slutade med elva stycken lopp.
Någon total siffra för antalet anmälda hästar till breddloppen rent historiskt finns inte bokförd.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.