Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Avlivad häst testad positiv för doping

Det tyskfödda fullblodet Victorious skrällde rejält då han vann ett högklassigt lopp med 100.000 kronor i förstapris på Jägersro i december. Kort efter målgång bröt hästen ned och tvingades avlivas. Nu har det befunnits att hästen hade den antiallergiska substansen Difenhydramin i blodet – ett dopingklassat preparat avsett företrädesvis för människor – inte för häst.

Publicerad:

Victorious tränare Andreas Bolte har kraftiga invändningar mot gällande provtagningsprocessen och tills Ansvarsnämnden fattar beslut i ärendet står resultatet från loppet fast. För Difenhydramin gäller minst 96 timmars karens.

Svensk Galopps administrativa chef Helena Gärtner kommenterar.

Kort efter målgång bröt Victorious ned och beslut togs omedelbart att avliva hästen av djurskyddsskäl. Detta verkställdes och kort senare togs ett blodprov på hästen. Av olika anledningar har det tagit tid att analysera proverna, men nu är det konstaterat att både A och B provet var positiva, kommenterar Helena Gärtner, och fortsätter.

Vi hoppas att Ansvarsnämnden kan ta upp ärendet i slutet av april. Det tränare Bolte har invändningar emot är att blodprovet omedelbart transporterades från banan i en bil – och han var kvar på banan med hästen. Nu gör vi en ordentlig utredning och avvaktar sedan Ansvarsnämndens beslut i den här tragiska frågan, avslutar Helena Gärtner.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.