Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bakknä stoppar Jeppas Maxi

Foto: URBAN KIHLMAN/ALN
Jeppas Maxi efter seger på Färjestad. Foto: URBAN KIHLMAN/ALN

Ålandsstjärnan Jeppas Maxi har ett krånglande bakknä och nu kan tävlingskarriären vara över för sjuåringen.

Publicerad:

Jeppas Maxi (e. Varenne-Absolutely Perfect) slog igenom med dunder och brak som femåring 2014. Ålandshästen vann försök och final i klass II samt två bronsdivisionsförsök. Det året var han även med i Jubileumspokalen, men blev först utanför pengarna från bakspår. Tidningen Nya Åland var först med att rapportera om att tävlingskarriären kan vara över.
- 2014 hade Jeppas Maxi ett riktigt bra år och han är den absolut bästa häst jag haft. Han är en undantagshäst, men tyvärr har han inte kunnat tävla kontinuerligt och jag vet inte hur bra han kunde ha blivit, säger tränaren Robert Ekström, som fött upp och äger travaren med sin fru Pia.
Ifjol tog Jeppas Maxi ytterligare en fullträff i bronsdivision, men det blev bara fyra starter och som sjuåring har hästen fått skral utdelning. Han har tävlat fem gånger 2016, mestadels i tuff omgivning, och tredjeplatsen hemma i Mariehamn i början av september kan ha varit Jeppas Maxis sist start.
- Jag tror nästan att det är färdigtävlat. Det är ett bakknä som är slitet, vilket har krånglat hela tiden. Hemma känns Jeppas Maxi bra, men det är annat i tävling och han har bara gått i hagen sedan den senaste starten. Jag vet inte om det blir någon comeback, men det känns orättvist mot hästen att tävla om han inte kan visa hur bra han är, säger Ekström.
Totalt har valacken gjort 21 starter (11-3-3) och tjänat över 1,3 miljoner kronor. Han har rekorden 1.11,5ak och 1.11,8am.

Många fina minnen


- Jag har flera bra minnen med Jeppas Maxi. V75-segrarna var fantastiska och även om det inte var  intelligent så var det mycket roligt att vara med i Jubileumspokalen. När han slog igenom gick det väldigt fort och det var skoj med uppmärksamheten kring hästen. Nu får vi minnas tillbaka på allt roligt vi fick vara med om med Jeppas Maxi.
Robert Ekström berättar att han har en tvååring och en treåring i stallet och givetvis följer han sina uppfödningarna. Jeppas Sputnik (e. Zola Boko-Useful Hornline) och Jeppas Speedy Gaga (e. Googoo Gaagaa-Shanty Irish) sålde Pia och Robert Ekström på Kriterieauktionen förra helgen för 60.000 respektive 275.000 kronor.
- Jag tycker att det ska bli kul att följa uppfödningarna och hoppas det går bra för de nya ägarna. Det är svårt säga hur kapabla hästarna jag tränar nu är, avslutar Ekström.

Här kan ni se Jeppas Maxis hela karriär.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.