Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Banpersonalen: "Alla som jobbade med banan mår dåligt"

Foto: Patrick Sjöö/Travronden
Robert Bergh är en av de aktiva som var kritisk mot Solvallas banunderlag under onsdagskvällen. Foto: Patrick Sjöö/Travronden

Solvallas bana var enormt lerig under onsdagskvällen.
Kritiken från aktiva var stenhård.
– Alla som jobbade med banan mår dåligt. Jag känner mig fortfarande knäckt, säger banarbetaren Marcus Stjernström.

Publicerad:

En av alla aktiva som var kritiska var Ulf Ohlsson.
– Jag tycker faktiskt att man kan kräva en bättre bana är det var i går. Jag körde fram till lopp fyra och då var banan tung. Sedan vilade jag till lopp nio och då var banan, riktigt, riktigt dålig, säger Ohlsson.
Men har du inte förståelse för vädret?
– Det känns konstigt att skylla på vädret. Vad jag förstår har det varit någon minusgrad och sedan någon plusgrad. Det har väl inte varit minus 20 och sedan plus? I så fall är det stor skillnad mellan vädret i Knivsta och i Stockholm.
Även Robert Bergh ställde sig frågande till den tunga solvallabanan.
– Jag är otroligt förvånad att banpersonal och tjänstemän fortsätter att lägga så stora pengar till att fortsätta att göra sommarbanor vintertid trots att hästarna måste tävla med skor. Hästarna mår väldigt dåligt att behöva klara dessa sandlådor som erbjuds. Fast bana där broddskor bak erbjuds gör att hästarna kan göra fler starter på bättre nivå vintertid, säger Bergh.
Vad beror det på att banorna håller så varierande kvalité?
– Allt har med mänskliga faktorn att göra. En del tror att de måste gräva ner till Kina medan andra klarar sig med bra ytmaterial och rätt beslut.
Torbjörn Jansson körde fem lopp och var förvånad över att banan var så krävande.
– Det är otroligt sällan jag gnäller. Men banan var otroligt tungsprungen och den var inte bra för hästarna. Det var längesedan jag tävlade på en så tung bana. Det kändes som det var mycket material i banan, säger Torbjörn Jansson.
Då det var minusgrader under måndag och tisdag harvade banpersonalen banan. Då plusgraderna kom under onsdagen så insåg banpersonalen att det kunde bli problem.
– Vi hyvlade och försökte pressa banan under onsdagen och det brukar bli kyligare framåt kvällen. Men i går fortsatte det att vara plusgrader och banan började släppa underifrån. Väderförhållandena är verkligen svåra nu då det varierar som det gör, säger Marcus Stjernström som jobbar med banan under tävlingsdagarna.
Hur kändes det då ni insåg att det blir en riktigt tung bana?
– Det kändes som man hellre hade velat ligga kvar i sängen. Man lägger ner tid så in i helvete på det här och så blir det så här. När det börjar släppa underifrån på grund av det varma vädret är det oerhört svårt. Vi som jobbar med banan är ett team och alla mår dåligt av det. Jag känner mig fortfarande knäckt, säger Marcus Stjernström.
Många klagade över att det vara olika förhållanden på banan. Upploppet var ganska bra, men på vissa ställen var det bottenlöst?
– Förklaringen till det är att upploppet ligger på berg, kurvorna ligger på åkermark och bortre långsidan på sjöbotten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.