Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Bästa märr jag haft efter Moni Maker"

Foto: MIA TÖRNBERG,TRAVRONDEN
Jimmy Takter med Ariana G i höstas. Foto: MIA TÖRNBERG,TRAVRONDEN

Sämsta tänkbara utgångsläge och motstånd i form av några av USA:s allra bästa hingstar. Men det skrämmer inte Jimmy Takter inför finalen i Earl Beal Jr Memorial. 
– Ariana G är den bästa märr jag haft efter Moni Maker, säger Jimmy Takter till Travronden. 

Publicerad:

Beal Memorial på Pocono Downs samlar alltid den yppersta eliten bland treåringarna och Jimmy Takter har vunnit storloppet tre gånger. Ett facit som inger stor respekt med tanke på att storloppet instiftades så sent som år 2011. 
Takter vann 2013 med Corky, följde upp med en dubbel 2014 genom Father Patrick och Nuncio, och tog ytterligare en dubbel 2015 med Pinkman och Uncle Lasse. 

"Underbar i år"
Nu är han framme i finalen med Ariana G (e. Muscle Hill - Cantab It All) som bara genom att vara kvalificerad är historisk. Inget sto har tidigare tagit sig förbi försöken, medan Ariana G lekte sig till seger med Yannick Gingras förra helgen på 1.10,7a/1.609 meter via 08,6 sista 400. 
– Hon var fantastiskt bra och hon har varit underbar i varje start i år, säger Jimmy Takter. Inför försöket hade hon inte startat på tre veckor och det var skönt att hon fick ett lätt lopp.

"Köra som idioter"
Försöken blev en stor svensksuccé. I de övriga två segrade Marcus Melanders Long Tom respektive Åke Svanstedts Perfect Spirit. 
I spårlottningen till finalen fick Long Tom spår ett och Perfect Spirit spår två, medan Ariana G hamnade längst ut bakom bilen med bricka åtta. 250.000 dollar väntar på vinnaren. 
– De brukar köra som idioter första quartern på Pocono och man kan hamna illa till från alla lägen. Melanders häst fick ett bra spår men det kan bli en tuff inledning ändå. 
– Uppriktigt sagt så bekymrar inte spåret mig så mycket och jag tror att min häst är minst fem längder bättre än de andra. Klart att det inte går att vingla i tredjespår för länge, men om loppet blir normalt kört tror jag på bra chans för Ariana, säger Takter. 
Vad säger du om konkurrenterna?
– Long Tom tyckte jag var finast i försöken efter min häst och är väl den tuffaste konkurrenten. Perfect Spirit vann ett billigt försök och får det tuffare nu. Devious Man har gått fort på Vernon Downs men det går alltid väldigt snabbt där och han imponerade inte i försöket.

Kan gå ut mot hingstarna
Lördagens final blir det sista stora loppet för Ariana G innan Hambletonian Oaks. Försöken i stoavdelningen går 29 juli medan försök och final i Hambot avgörs samma dag, 5 augusti. 
Frågan är vilken uppgift Takter väljer för sin stjärna?
– Jag kommer starta henne i Delvin Miller Memorial för ston om 14 dagar och sedan har jag inte bestämt mig om hon ska gå ut mot hingstarna. Troligtvis väljer jag Oaks, som Walner har sett ut i sina två senaste kval blir han svårslagen. En seger i Oaks är värd lika mycket som en andraplats i Hambletonian-finalen och vägen dit är inte lika tuff.
– Men man vet aldrig, det är ett tag kvar innan jag behöver bestämma mig. 

"En av de fem bästa jag haft"
Ariana G, som blev utsedd till årets bästa tvååriga sto i USA fjol, har vunnit 12 av 14 lopp i karriären och redan tjänat 818.967 dollar. Hon är med tiden 1.09,1a/1.609 meter, satt på Meadowlands näst senast, årets snabbaste treåring. Och att Takter håller henne högt råder det inga tvivel om. 
– Hon har det så jäkla lätt för sig och travar rent med väldigt fin effekt. Hon är definitivt bland de fem bästa hästar jag haft. Jag håller Shake it Cerry högt men jag skulle nog säga att Ariana G är den bästa märr jag haft efter Moni Maker, konstaterar Jimmy Takter.

Beal Memorial, final, lördag 1 juli:
1. Long Tom-Tim Tetrick (Marcus Melander)
2. Perfect Spirit-David Miller (Åke Svanstedt)
3. Sortie-Andy McCarthy (Noel Daley)
4. Moonshiner Hanover-Scott Zeron (Chris Beaver)
5. Bill’s Man-Corey Callahan (John Butenschoen)
6. Lucky Matter-Brian Sears (Chris Beaver)
7. Devious Man-Andy Miller (Julie Miller)
8. Ariana G-Yannick Gingras (Jimmy Takter)
9. Dover Dan-Brett Miller (John Butenschoen)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.