Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bazire triumferade i National du Trot

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Jean-Michel Bazire vid ett tidigare tillfälle. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Bel Avis med tränaren Jean-Michel Bazire infriade förväntningarna i årets final av National du Trot. Med 800 kvar svepte Bazire fram till ledningen och över upploppet kunde ingen hota Bel Avis som kammade hem 67.500 euro.

Publicerad:

Löpningsserien Grand National du Trot inleddes i mars och efter tävlingar på 13 olika banor runtom i Frankrike var det på söndagen dags för finaler, där den öppna klassen med 150.000 euro i samlad prissumma givetvis tilldrog sig störst intresse. Grupp II-loppet med 18 finalister avgjordes över 2850 meter och blev en händelserik historia. 

Best Buissonay kom tidigt till ledningen och öppnade första 1350 meterna på 1.16,2 och första 1850 på 1.15,5. Kort senare var det dags för Bazire att kliva in i handlingen, som via fjärde- och tredjespår svepte fram till dödens och hela vägen till ledningen. Därifrån skulle Bel Avis visa sig vara omutlig. Bazire skaffade sig ett par längder in på upploppet och ekipaget kunde sedan hålla undan säkert på 1.14,4/2850 meter. Vulcania de Godrel gick bra från 25 meters tillägg och kom i mål som tvåa på 1.13,8 före Violine Mourataise på 1.13,9.

Segern var sexårige Bel Avis (e. Ganymede) största i karriären och var värd 67.500 euro.

Under dagen har det körts finaler i Letrot Open Des Regions för tre-, fyra-, och femåringar där varje fransk region varit representerade. Samtliga tre lopp med Grupp III-status och 85.000 euro i samlad prissumma i varje. 

I treåringsuppgörelsen nådde Jean-Michel Bazire ledningen med favoriten Elvis Madrik efter halva loppet. I en snabb avslutning utmanades ekipaget ordentligt av snabbt spurtande Elisione Mag, men Overtrick-sonen visade på fin löpskalle och höll undan med ett huvud. Jean Michel Baudoins treåring vann på 1.16,8/2850 meter.

I fyraåringsloppet fick Danse d'Etang en sparsam resa från tillägg av tränaren Christian Bigeon. In på upploppet uppenbarade sig luckan och Danse d'Etang (e. Un Amour d'Haufor) sköt till vasst och lyckades sätta nosen före ledaren Danseur Baroque. Tiden i mål blev 1.14,4/2.875 meter.

Bland femåringarna hamnade Cyrano du Chatelet i fokus. Eric Raffin i sulkyn styrde direkt till ledningen men Jag de Bellouet-sonen blev het på kuppen och dundrade på i ensamt majestät 30-40 meter före fältet. Första 1850 meterna gick i 12-tempo men med 600 kvar var det tomt i tanken för ledaren som tröttnade helt. I stället var det Comete Leman (e. Neptune Leman) som gick bäst till slut och skrällde efter en stark avslutning med Mathieu Mottier, på 1.14,0/2850 meter.

Rapide du Pommeau gjorde Frankriedebut och fick en snäll resa på innerspår av Thomas Uhrberg. Ekipaget fick aldrig helt fritt och Rapide du Pommeau avslutade bra med krafter kvar som femma på 1.14,8/2850 meter. Vann loppet gjorde Allegro Nonantais. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.