Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh blickar framåt

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Robert Bergh tillsammans med Pacific W.F. vid segern på Solvalla 29 juli. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Segerrikast och vinstrikast – men Robert Bergh beskriver ändå 2016 som motigt. Samtidigt avlöser de spännande nyförvärven varandra och först nu vågar Åbytränaren hoppas på islossning. "Jag har tydligen varit med om en unik sommar", säger Bergh.

Publicerad:

Statistiken pekar på att Robert Berghs verksamhet har klarat av flytten till den nya gården i Hajom med beröm. Stallet passerade nyligen 16 miljoner insprungna kronor och ingen tränare har vunnit fler lopp i år än Bergh. Siffrorna står också i stark kontrast mot tränarens egna beskrivning av 2016. 

– Det har varit på gränsen till frustrerande, jag har känt att det inte har klickat riktigt. Den där riktiga jämnheten har saknats och det har blivit lite väl mycket galopper tycker jag, säger Bergh. 
Vad beror det på?
– Vi har haft mycket problem i stallen där hästar har varit småirriterade i halsen hela tiden. Det har varit struligt med bevattningen också, vi håller på att installera ett system här just nu. Förhoppningsvis är det klart inom några veckor. Det har ju varit extremt varmt här hela sommaren också. Jag fick ju höra att det skulle regna här mest hela tiden så tydligen har jag varit med om en unik sommar. 
 

"Mer koncentrerat på Åby"

Trots det har stallet fortsatt att växa och den senaste månaden har nyförvärv som Royal Ice, Scarlets Mirakel och Cayenne Ovel kommit in i Robert Berghs träning. Sedan Travrondens publicering i november av en lista på antal hästar i träning hos de största tränarna har Stall Bergh växt från 123 till 158 hästar i stallet. 
– Ja, det kommer intressanta hästar hela tiden just nu och det är så klart jätteroligt. Jag vill verkligen göra något bra av det här och det finns en otrolig potential i alla.
På tal om nyförvärv, har du lyckats etablera dig lokalt med nya hästägare från närområdet?
– Nja, i början var det en del som var intresserade och det finns några i Skene som är intresserade av en starthäst. Men jag känner att det finns mer att göra eftersom jag inte riktigt har kommit igång med tävlandet på Åby. Den här situationen med banveterinären har gjort att jag har fokuserat mer på att tävla på andra banor. Förhoppningsvis kommer det bli bra och då kommer jag att bli mer koncentrerad på Åby.
Kanske håller också vindarna på att vända för Bergh. Efter dubbelsegern på Solvalla den 29 juli med Angle of Attack och Pacific W.F. tycks hästarna från Hajom gå allt bättre. 
– Jag har väl känt lite vibbar på att det kanske kan bli en riktigt bra höst. Vi har ändrat om mycket i stallmiljön och vi har bland annat ordnat 300 nya ventilationshål i stallarna och har målat över cementen på väggarna så att den inte ska damma. 
 
 
Stall Bergh 2016
Hästar i träning: 158
Starter: 763
Placeringar: 136–91–69
Intjänade pengar: 16.134.216 kronor
Segerprocent: 18
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.