Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh har hittat rätt på "bästkusten"

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75
Robert Bergh är inne i ett stim och fiskar efter nya framgångar. Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Västkusten har på allvar börjat slå klorna om Robert Bergh. 48-åringen har till och med blivit en fiskälskare. Hur ska han då kunna torska Åby Stora Pris?

Publicerad:

Flytten från Medelpad till Västergötland tog sin lilla tid. Kampen mot kommunen för att få bygglov för sina rasthagar tog på krafterna och det har tagit tid att få ordning på gården och komma in i rutinerna. Först i år har lugnet infunnit sig hos Robert Bergh och det är en skämtsam Åbytränare som vi får ett snack med inför en av hemmabanans största travdagar.
– Jag tycker det gick bra även även förra året, men det är väl bara att acceptera att det här året gått ännu bättre..., säger han och blir lite mer allvarlig. 
– Ärligt talat har det gått bättre än jag kunnat tro. När vi började gräva på gården och det började bli en massa problem i början av 2015 växte bara frustrationen. Jag ville ha gräsmattan klar, men istället var jag tvungen att vänta på att grävmaskinerna skulle bli klara. Idag är grävmaskinen ersatt mot gräsklipparen.

Och såväl personal som arbetsgivare har verkar ha hittat hem i lilla Hajom. 
– Rutinerna har satt sig för dem och det är ett härligt team. De trivs och om de mår bra, ja, då mår jag bra, säger han. 

Men det betyder inte att den numera välkända husbilen ligger ute på annons.
– Jag har egentligen alltid varit lite av en enstöring. Det var samma sak i mitt första Derby. Då höll jag mig undan fram till tio minuter innan start. Jag kan hälsa på folk på stallbacken, det är inte det, men jag är inte killen som står och diskuterar huruvida Pokalåret kommer bli bra eller inte. Jag trivs bättre när jag kan ta det lite lugnt i husbilen och kollar du i många andra sporter har de nästan alltid husbilar som de aktiva kan vila upp sig i mellan varven, påminner han.     

Västkusten har blivit ”bästkusten” för 48-åringen som annars varit Selånger och Sundsvall trogen. Det betyder visserligen inte att Robert Bergh börjat låta som Albert & Herbert och drar ordvitsar till höger och vänster, men den nya miljön har ändå gjort vissa avtryck. 
– I 30 år har jag alltid sagt att jag varit en köttfantast, men nu äter jag hellre fisk. Det har säkert att göra med flytten, säger han och skrattar. 

Sommaren har varit hektisk och framgångsrik för Berghs bästa fyraåringar. Diamanten och Muscle Hustle har turats om att ta hem årgångsloppen och duon spelade huvudrollen när det blev som allra roligast. 
– Sprintermästarfinalen var otroligt välregisserad. Aldrig har jag varit så glad för att ha torskat ett storlopp, säger han och syftar på duellen mellan Diamanten och Muscle Hustle. 

För den sistnämnde väntar nu andra kraftansträngningar i Åby Stora Pris. Robert Bergh må ha vunnit Elitloppet, Derbyt och en hel del andra storlopp genom åren, men i Åby Stora Pris har han mycket mer att bevisa.
– Från början var det bara nej. Jon Walter Pedersen ville ha med lite nytt och fräscht, men jag var länge tveksam till om vi skulle låta Muscle Hustle gå ut mot flera grupp 1-hästar. Men efter Breeders Crown-försöket och det efterföljande jobbet kändes det så bra att jag började svänga. Det kan ibland kosta mer än det smakar, men hästen var så pass mycket rappare efter Sprintermästarförsöket och jag är inställd på att den unga entusiasmen kan slå gammal rutin, säger Bergh, som ironiskt nog har fältets yngsta och äldsta deltagare. Muscle Hustle och Nahar (12 år). 
– I första heatet är jag sugen på att byta till lite lättare skor fram på Muscle Hustle och sedan laddar jag nog första 200 meterna i hopp om att i alla fall komma iväg hyggligt. Muscle har förstås sin bästa chans i andra heatet och då är planen att leda hela vägen. Det är faktiskt min bästa segerchans i hela omgången, säger han.

Nahar får Kim Eriksson i sulkyn för första gången. 
– Kim har börjat köra allt mer för mig och han har ett tankesätt jag gillar när det gäller att köra hästar . Jag är offensiv och det kan Kim också vara. Men han överarbetar aldrig hästarna och har ett fint sätt att alltid motivera dem. Jag tror att han kommer passa fint på Nahar. Han är ju snart pensionär, men uppträder ibland lika fjantigt som en unghäst. Det var lite synd att han fick andraspår i första heatet. Det kan göra att han blir lite mer uppjagad. Om Nahar har en bra dag kan han fortfarande slå vem som helst och det gäller på lördag också, säger han. 

Åby Stora Pris-helgen är viktig för hemmatränaren. 
– Vi har siktat hit med våra hästar och de kommer förhoppningsvis att vara lite extra vassa på lördag, säger han. 

I Silverfinalen (V75-3) har han duon Re Doc och Officer C.D.
– Re Doc blev väldigt effektiv med jänkarvagn i spets, men nu har han visat att han kan gå bra bakifrån också och jag tror vi slänger på en vanlig vagn den här gången för att stabilisera honom. Form- och fartmässigt duger han till seger. Officer C.D. är också i bra slag och kommer få norskt huvudlag på sig igen. Hästen vinner inte ofta och man kan känna det i hans accelerering att han inte alltid tar i för fullt, men i Boden överraskade han på mig när jag drog ner det norska huvudlaget. Vi har väntat med den utrustningen och spets tar han troligtvis, sedan får Kim lägga upp taktiken.

Gianluca Boko (V75-4) har inte bara klass I-final i sikte. 
– Vi funderar på Derbykval också och då tar vi kanske det här loppet som ett led i matchningen. Hästen tävlar sämre med framskor och om han anmäls så vet ni vilken inställning vi har..., säger han.

Montdore och Udo’s Oiler ska ut över tre varv i Lyons lopp (V75-6).
– Montdore gillade inte bakvarv och grusstänket senast så han sket i det. Formen sitter där, men han kan ibland vara lite svår att motivera och med tanke på utgångslägena är det plus för Udo’s Oiler. Jag hade fyra varv på mig senast, men körde ändå för sent... Formen är i alla fall mycket bra och jag är sugen på att rycka skorna och köra honom i jänkarvagn. Hästen har tävlat så förut, men nu funderar jag på att ta bort bootsen också. Jag tycker det är frågetecken kring de mer betrodda och tycker att min häst ska ses som en outsider. 

Nobel Amok (V75-7) vann med tussarna kvar och oryckt norsk på topptid i Halmstad, men brände i lördags och nu står spelarna där som frågetecken. 
– Men inte jag. Hästen hade varit ifrån och blivit behandlad och det skulle inte vara samma drag i honom. Han hade samma bakgrund och öppet huvudlag som inför debuten för mig och då saknade han också trycket. Nu blir det norskt huvudlag igen och jag måste vara offensiv. Jag tycker att Nobel Amok måste räknas tidigt, säger Robert Bergh.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.