Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh missar Åbergs

Foto: URBAN KIHLMAN/ALN
Global Money i ledningen. Och han tog sig kanske inte dit reglementsenligt. Foto: URBAN KIHLMAN/ALN

Robert Bergh åkte på tre dagars avstängning för att han anslöt till startbilens vinge för sent med Global Money i Årjängs Stora Sprinterlopp. Därmed får han stå på stallbacken Hugo Åbergs-kvällen.

Publicerad:
I fredags på Axevalla stängdes Robert av tre dagar för oreglementsenlig drivning och dagen efter på Årjängstravet blev det ytterligare tre dagar.  Därmed sträcker sig vistelsen på botbänken över Hugo Åbergs Memorial-kvällen på Jägersro.
 
Robert tog en tydlig ”flygande” med Global Money från innerspår och hästen lyckades svara ut B.B.S.Sugarlight i den hårda spetskörningen in i första sväng. Om Global Money svarade spets tack vare den extra startfart som Bergh lyckades bygga upp genom att komma sent fram till vingen (och mycket skickligt tajma detta närmast hundraprocentigt), eller om hästen spetsat ändå, kan man bara spekulera i. Att det handlade om en oreglementsenlig körning fram till startbilen, ekipagen ska vara anslutna till vingen 100 meter före startplatsen, var solklart.
 
Det blåstes alltså inte omstart - vilket man kunde gjort eftersom Global Money såg ut att tjäna mark/position på manövern - men måldomarna valde alltså att i efterhand straffa Bergh. Påföljden blev enligt reglementets grundmall för lopp med över en halv miljon kronor i förstapris.
 
Där kan man ställa en intressant fråga.
 
Det har tydligt utsagts från Svensk Travsports håll att domarna när en kusk till synes medvetet har begått ett regelbrott för att vinna fördel så kan man gå upp i straffskalan till dubbla böter-avstängning. Detta kan kallas lex Järvsöfaks eftersom diskussionen uppstod en gång när Järvsöfaks blev instängd på innerspår efter start och Jan-Olov Persson sedan envist ”gnuggade sig ut” i första kurvan trots att det inte fanns utrymme för det.
 
I Global Money-fallet kan man på motsvarande sätt resonera om Bergh med avsikt tajmade framkörningen till bilen som han gjorde för att öka chansen att svara ledningen. Om domarna ansett det hade straffet blivit 12.000 kronor i böter och sex dagars avstängning vilket skulle vara ett riktigt kännbart straff för en toppkusk mitt under högsäsongen.
 
En annan situation som det blev mycket diskussioner om i Årjängs Stora var sista bortre långsidan då Maven galopperade i samma ögonblick som hon attackerade i tredjespår. Frågan var om hon blev störd till galopp av framförvarande B.B.S.Sugarlight när denne gick ut i tredjespår. Peter Untersteiner bakom B.B.S.Sugarlight tyckte inte han körde snävt, Mavens kusk Johnny Takter ansåg sig störd. Domarna valde att slå washout - det blev inget straff för Peter Untersteiner för snäv körning.

Hagmyren

Lopp 2
Björn Karlsson (Norm Maja) 2.500 kronor i böter och avstängning 25/7-7/8 för felaktigt bruk av körspö.
 
Lopp 3
Jan Schön (Bältra Lomen)  900 kronor i böter för att ej ha hållit rakt spår på upploppet.
Tomas Pettersson (Lustra Eldar) 900 kronor i böter för körning i halvspår.
 
Lopp 4
Nathalie Bergström (Photo Taxi) 900 kronor i böter för snäv ridning.
 
Lopp 5
Ove A Lindqvist (Marvellous Money) 500 kronor i böter för att ha kört utanför gränsen.
 
Lopp 7
Ove A Lindqvist (Akropolis Scandi) 1.100 kronor i böter för snäv körning.
 
Lopp 8
Björn Löfgren (Forever Miracle) 300 kronor i böter för bristfällig anspänning.
 
Lopp 9
Anna Torstemo (Pyramiden) avstängning 25/7-7/8 för felaktigt bruk av körspö.
Håkan Wallberg (Motoddy) 1.500 kronor i böter för ej hästpass/felaktig vaccinationsuppgift.

Årjäng

Lopp 3
Sigbjörn Kolnes (De Bos) 300 kronor i böter för felaktig tävlingsdräkt. 
Andreas Mårtensson tilldelas 500 kronor i belöning för rådigt ingripande på stallbacken.
 
Lopp 5
Lutfi Kolgjini (Dante Boko) 2.000 kronor i böter för att ha kört för tidigt över startlinjen och 1.000 kronor i böter för att ha försenat starten.
 
Lopp 6
Peter Strömberg (Atom Hornline) 1.500 kronor i böter för att ha stört medtävlare (flera ekipage) vid nedtagning av galopperande häst.
 
Lopp 8
Mikael J Andersson (Hunter Mahan) 1.500 kronor i böter för tempominskning som stört medtävlare (Neverendingdream).
Nicklas Westerholm (Persos Bojje) 1.500 kronor i böter för körning i halvspår som stört medtävlare (Mellby Club).
 
Lopp 9
Sverre Klemetsdal (Gandalf) 500 kronor i böter för att inte ha rapporterat korrekt skoinformation.
Roar Walsöe (Mankell) 300 kronor i böter för att ha kört utan hjälm/ej spänt hakbandet/ej säkerhetsväst och 300 kronor i böter för felaktig tävlingsdräkt.
 
Lopp 10
Paw Mahony (Disney Tooma) 500 kronor i böter för att ha kört utanför bangränsen.
 
Lopp 11
Robert Bergh (Global Money) 6.000 kronor i böter och avstängning 27/7-29/7 för dålig anslutning efter startbilen.
 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.