Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh processar vidare

Foto: KANAL 75
Robert Bergh fortsätter rättsprocessen angående sina hagar i Hajom. Foto: KANAL 75

Robert Berghs hagar på den strandskyddade marken i Hajom får en rättslig fortsättning. Detta sedan Robert Bergh i dag valt att söka prövningstillstånd till Mark- och Miljö-överdomstolen vid Svea Hovrätt.

Publicerad:

Problemen med  Robert Berghs hagar på nya träningsanläggningen i Hajom började redan innan Robert själv flyttade ner för ett drygt år sedan. Robert fick efter en hel del arbete dispens för sina hagar på det strandskyddade området av Marks kommun i oktober 2015. Efter att Länsstyrelsen i västra Götaland valt att göra en överprövning i ärendet samt att även Naturskyddsföreningen lämnat in en överklagan kom ett nytt beslut den 10 maj i år. Länsstyrelsen upphävde Marks kommuns strandskyddsdispens.

Robert Bergh överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen i Vänersborgs Tingsrätt. Travronden har tidigare berättat om att överklagan avslogs den 16 november. Det senaste i fallet är att Robert nu sökt prövningstillstånd  till Mark- och Miljö-överdomstolen vid Svea Hovrätt. Tidsfristen för detta löper ut just i dag.
– Robert Bergh kommer i dag att lämna in en så kallad blank överklagan. Det här är vedertaget i dessa sammanhang och innebär att vi förhoppningsvis får två månader på oss att komplettera med de texter som känns angelägna, berättar Åbytravets VD Nils Andreasson.

Vad kommer ni att trycka på i dessa texter?
– För det första är det lagstiftningens uppfattning att hästnäringen inte betraktas som areell verksamhet. Vi har förståelse för att det är så just nu, men det borde vara dags för en ändring. Det är bland annat också därför som man provar rättsfall på så här höga nivåer. I andra hand kommer vi fortsätta att betona att Robert Bergh borde få dispens från strandskyddet, precis som Marks kommun beslutade.

Finns det någon reservplan om den rättsliga utgången blir negativ?
– Anläggningen ska ju hur som helst inte rivas, utan vi tittar på andra möjligheter om det blir ett nej även i Mark- och Miljö-överdomstolen. Jag tror inte det kan bli aktuellt med några nya markköp, men däremot kan arrenden tänkas och även en annan disposition av anläggningen. Vi vänder och vrider just nu på allt för att komma fram till en så bra lösning som möjligt.

Åbytravet gav tidigt Robert Bergh ett så kallat överbyggnadslån för att han skulle ha en möjlighet att flytta utan att sälja sin anläggning utanför Sundsvall. Så Åby är i allra högsta grad även ekonomiskt engagerad i fallet. I Vojlocken AB, som tillsammans med Robert Berghs travstall AB just nu äger anläggningen i Hajom, sitter Nils Andreasson som styrelseordförande och Robert Bergh som ledamot.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.