Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh storskrällde i försöket till Sprintermästaren

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Favoriterna föll tungt i försöken till Sprintermästaren. Men det gick desto bättre för Robert Bergh. Åbytränaren bjöd på två ordentliga överraskningar.

Publicerad:

Det första försöket inleddes med en ordentligt spetskörning där Deep Pockets höll ut Night Rhythm med kurvans hjälp. Första halvvarvet travades efter 1.09,4 och 500 meter senare visade klockan 1.10,5 när ledaren passerade med en pigg Night Rhythm på utsidan.

Kort därefter tänkte Björn Goop blanda sig in i leken, men det bet inget vidare för hårt betrodde Evaluate. Det gjorde det däremot för Frenchnorwegian ID (e. Saxo de Vandel) närmast bakom.

Robert Bergh hittade ut från innerspåret med fransosen på sista bortre långsidan. I utgången av slutkurvan kom ekipaget sedan längst ut i banan – och avgjorde i ett nafs.
– Vi har gått och väntat på att få vara med om något bra med den här och nu hände det, sade Bergh.
– När jag backade ut i rygg på Björn tänkte jag att jag skulle bli tvåa i alla fall. Och när jag sedan förstod att han inte hade så mycket att köra med kändes det väldigt bra.

Segern var hästens första för året och togs på 1.12 blankt över engelska milen.
– Jag var väldigt nöjd med provstarterna. Jag satte på skygglappar i dag för första gången och tog bort de tunga bootsen. Det var helt ny balans och då fick han fram sin kapacitet, sade Bergh.

Bakom segraren höll Night Rhythm storstilat till andraplatsen. Med till final följde även Evaluate som trea i mål samt Deep Pockets som den bäst seedade fyran.
– Man kanske hade förväntat sig mer. Han var favorit och fick ett bra lopp, men han var spänd och överladdad. Nu gick han med skor och förhoppningsvis är han bättre i finalen, sade Björn Goop om Evaluate.

Ny skräll av Bergh

Robert Bergh var inte färdig där. Även i det andra försöket bjöd Åbytränaren på en rejäl överraskning. Global Withdrawl och utvändige Tae Kwon Deo varvade på 1.10,9 med övriga hästar flera längder bakom sig.

Men på upploppet slog Bergh till igen. Han fick luckan från ledarryggen med Pinto Bob (e. Maharajah) som gjorde som stallkamraten i försöket före.
– Det var första gången han gick barfota runt om. Jag visste att han var supersnabb, men sedan ska det fungera också. Det gjorde det i dag, sade Bergh efter sin andra skräll för kvällen.

Segertiden skrevs till 1.11,4 för Pinto Bob som inför försöket endast hade 191.500 kronor på kontot. En mycket tapper Tae Kwon Deo tog hand om andraplatsen före Alone. Global Withdrawl slutade femma från ledningen medan favoriten Viking Brodde aldrig kom in i matchen. Han var sjua i mål.

"På tiden att jag vinner"

Det skulle komma fler överraskningar. I det tredje försöket galopperade favoriten Zephyr Kronos innan bilen släppte fältet. Så även Mellby Glader och med de invändiga hästarna ute ur leken tog Jörgen Westholm hand om ledningen med Fast Food Hanover.

Dalaekipaget anförde sedan friskt till sista bortre långsidan. Då tröt krafterna och i stället tog Adde S.H. (e. Nu Pagadi) över. Han fick snart Thrust Control på sin utsida, men denne kunde inte gå i närkamp på upploppet.

Hotet mot seger kom i stället från kön i form av Jula Downton. Ulf Stenströmers jänkare spurtade frenetiskt och hann nästan i fatt. Men bara nästan. 

Adde S.H. hade nosen främst på målfotot och Peter Untersteiner vann därmed ett försök till hemmabanans största lopp för första gången.
– Det var på tiden. Jag har en dröm kvar i livet och det är att få vinna det här loppet. Nu är vi i final i alla fall. Vi får se vad som händer om vi vinner – då kanske jag lägger av, sade Untersteiner i vinnarcirkeln.

Bakom Adde S.H. och Jula Downton tog Thrust Control hand om tredjeplatsen.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.