Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Björk: "Lite chockad"

Foto: TR Bild
Jenny A Björk är en av tre som tilldelades Stig H Johanssons stipendium. Foto: TR Bild

I veckan förkunnades vilka som utsetts till årets Stig H-stipendiater. Valet föll på tre tjejer vars karriärer pekar spikrakt uppåt – däribland Jenny A Björk.

Publicerad:

1996 delades Stig H Johansson-stipendiatet ut för första gången. Sedan dess har lovande aktiva utsetts årligen. Under den gångna veckan blev det officiellt vilka stipendiater som valts ut för 2018 – Halmstadlärlingen Henriette Larsen och Gävleduon Emilia Leo och Jenny A Björk.
– Jag blev så klart jätteglad, men även lite chockad. Det finns så himla många duktiga och att jag skulle få det vågade jag inte riktigt tro på. Att det är just Stig H:s stipendium gör det lite extra eftersom han är den största vi haft inom travet i Sverige, säger Jenny A Björk.

Det är många stora namn som fått stipendiet innan, vad tänker du kring det?
– Det är kul att stå med bland dem och framför allt kul att jag alltid kommer att göra det. Jättestort.

Travsporten var en självklarhet för Jenny A Björk. Dalatjejen är bokstavligt talad född in i travet – som tar upp en stor del av hennes tid.
– Jag är uppvuxen på Björkbackens Stuteri och har varit med i stallet sedan jag var hur liten som helst. Det har aldrig funnits något annat än trav. Jag fick chansen att börja köra stora stora hästar väldigt tidigt och hästarna har alltid funnits där. Travet är en livsstil och det är svårt att hinna med så mycket annat. Det är både ett jobb och ett intresse, men jag försöker hinna med att träna vid sidan av. Löpning framför allt.

Hur ser du på karriären hittills?
– Det har gått jättebra. Jag har fått chansen att både köra och rida väldigt mycket. Det är väldigt kul. Allra helst de sista åren har det gått bra.

I fjol passerade Jenny A Björk miljonen som kusk och ryttare för första gången. I år är hon på god väg mot nya rekord. Bland framgångarna är det två saker som sticker ut.
– Det största jag vunnit är Dam-SM 2016 på Umåker tillsammans med Raging Mack. Loppet löste sig helt perfekt för oss. Vi satt i rygg på ledaren och luckan kom i precis rätt tid samtidigt som hästen var i bra form. Det kunde inte bli bättre. Sedan vann jag fem lopp under samma dag i Gävle tidigare i år. Allt stämde verkligen den dagen och det kändes som att det inte spelade någon roll hur jag red eller körde i loppen.

För dagen arbetar Jenny hos proffstränaren Erik Lindegren. I framtiden finns planer på en egen proffsrörelse.
– Jag trivs jättebra för dagen. Jag arbetar som lärling, har mina passhästar och får åka på mycket trav. I framtiden hoppas jag bli egentränare och hålla till på gården utanför Romme. Att få det här stipendiet är jättebra med tanke på det. Att jag får chansen att gå utbildningar som jag kommer ha stor nytta av.

Har du satt upp någon plan för när du ska starta eget?
– Nej, så långt har jag inte hunnit tänka. Det får framtiden utvisa.

Att det enbart är tjejer som tilldelades stipendiet i år är första gången sedan 2007.
– Överlag har det varit mest killar inom travet och det är jättebra att det jämnar ut sig. Senaste åren har det kommit fram jättemycket duktiga tjejer. Det ligger rätt i tiden. Allt fler tjejer syns i loppen och jag tror att montén har varit till stor hjälp där.

Hur tror du att fördelningen ser ut tio år framåt?
– Jag tror att det kommer att jämnas ut ännu mer. Det kommer hela tiden nya och duktiga tjejer underifrån och det är många fler tjejer som är lärlingar nu mot tidigare. Jag hoppas att utvecklingen ska fortsätta på samma sätt.

Stig H Johansson kommer att prisa de tre stipendiaterna under den kommande Kriteriesöndagen i Solvallas vinnarcirkel.
– Det här är tre mycket talangfulla tjejer som alla siktar högt och som har förutsättningar att bli framgångsrika. Jag tror att utbildningsstipendiet kan hjälpa dem ytterligare en bit i rätt riktning på resan mot en professionell tränarkarriär, säger Stig H Johansson i ett pressmeddelande.

Här är listan på alla Stig H-stipendiater:
1996: Kajsa Frick, Fredrik Linder 
1997: Linda Hedin, Leif Eriksson
1998: Charlotta B Svensson, Fredrik M Persson
1999: Linda Artursson, Peter Ådefors
2000: Catrin Fajersson, Jens Eriksson
2001: Olle Alsén, Fredrik Söderberg
2002: Elin Gustavsson, Per Linderoth, Stefan Persson, Sofie Svedin
2003: Anette Lorentzon, Oskar Svanberg
2004: Richard Jansson, Jesper Svensson
2005: Daniel Redén, Claes Sjöström
2006: Johnny B Karlsson, Johan Untersteiner
2007: Anna Rönning, Sarah Swahn
2008: André Eklundh, Björn Karlsson
2009: Michael Lönborg, Jenni H Åsberg
2010: Jennifer Tillman, Admir Zukanovic
2011: Anna Isabelle Karlsson, Joakim Sandkvist
2012: Sandra Eriksson, Marcus Melander
2013: Magdalena Eriksson, Mattias Djuse, Oskar J Andersson
2014: Oskar Kylin-Blom, Preben Sövik
2015: Fredrik Berg, Marcus Schön
2016: Mads H Nielsen, Paula Pettersson, Petter Karlsson
2017: Kevin Oscarsson, Evelina Månsson, Anders Eriksson
2018: Emilia Leo, Henriette Larsen, Jenny A Björk

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.