Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Björn Goops hyllning: "De har verkligen betytt allt"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Björn Goop efter segern i Prix d'Amerique med Readly Express i januari. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

11 januari 1994 vann Björn Goop sitt första travlopp någonsin. 8 oktober 2018 blev han Sveriges segerrikaste kusk – något han väljer att tacka sina föräldrar mycket för.
– Varken jag eller pappa hade lyckats på samma sätt utan mamma, säger Björn Goop.

Publicerad:

När Björn Goop skar mållinjen som etta med Catch My Love på Mantorptravet under måndagskvällen blev han samtidigt Sveriges segerrikaste kusk någonsin. Segern var hans 6746:e i ordningen. Framgångarna har varit många sedan han satte din sin första vinst någonsin – den med Scotch Ville den 11 januari 1994.
– Det är otroligt kul, men jag har inte riktigt hunnit smälta det ännu. Jag har tävlat oerhört mycket och jobbat oerhört hårt och det här är ett väldigt stort kvitto, säger Björn Goop och fortsätter.

– Samtidigt är det dubbla känslor. Pappa är min stora idol och han har gjort det enormt. Det är lite olika epoker och hans meriter med så många segrar är riktigt bra. När han körde som mest var det inga lunchtrav och det kördes inte alls lika många lopp. Det var en väldig bedrift. Det är kul att vi båda lyckats med detta och särskilt att ingen annan gjort det däremellan.

Många har spekulerat i när du ska ta över tronen, har det påverkat dig något?
– Nej, jag har inte haft det här med antalet segrar i fokus på samma sätt de senaste åren. Av del anledningen visste jag inte att jag var så pass nära förrän ganska nyligen. Förut var det ett viktigt mål för mig att vinna mycket lopp, men nu är det inte lika viktigt. Jag försöker i stället höja kvaliteten och tävla mer internationellt.

Som son till Annika och Olle Goop kommer Björn från en riktig travfamilj. Och när det nu står klart att han är den svenska kusk som vunnit flest antal travlopp väljer han att framhäva dem båda.
– De har betytt och betyder allt för mig. Mamma kommer många gånger i skuggan, men varken jag eller pappa hade lyckats på samma sätt utan henne. Hon finns alltid där och stöttar och finns där för att hjälpa till stallet. Hon trivs med att stå lite i skuggan och vill inte synas så mycket utåt, men hon har servat oss under alla år vilket gjort att vi kunnat fokusera på att tävla och förbereda oss. Det hon gjort har verkligen gjort allting lättare.

Vad driver dig framåt?
– Nya mål och att jag älskar att tävla med hästar skulle jag säga. Det är det som driver mig. Sedan tycker jag att livet är roligt på många vis och jag försöker hela tiden nya mål. Så länge jag har nya målsättningar kommer jag att hålla på. Det är min drivande kraft.

Vilket är ditt nästa mål?
– Jag är för skrockfull för att avslöja det. Sedan sätter jag tillräckligt med press på mig själv redan så jag behöver ingen press utifrån. Jag har redan den pressen som behövs på mig själv.

Är det aldrig svårt för dig att motivera dig?
– Jo, men det kan nog ha varit därför jag där ett tag valde att ta avstånd från jakten på att vinna många lopp. Det var ett medvetet val från min sida. Jag kände mig inte motiverad till det längre utan hittade nya mål. Mål som var viktigare för mig och som berikade mig på andra sätt.

Att bli en framgångsrik kusk kräver kvaliteter. Frågar du Björn Goop räcker det inte vara bra på något enstaka utan det krävs bredare kunskaper än så.
– Det är många saker som gör att jag vunnit alla de här loppen. Man blir inte bra på en sport genom att vara duktig på en sak utan det krävs många saker för att lyckas. Framför allt när man jobbar med djur. Det gäller att kunna få en uppfattning om vad en häst vill och vad den behöver för att kunna omvandla det till rätt taktik och rätt fart. Det är många saker som påverkar och det gäller att vara lyhörd och väldigt ambitiös. Jag har vigt hela mitt liv åt att bli bättre.

Björn jubileumssegrar:

Seger – Häst – Bana – Datum
1 – Scotch Ville – Axevalla – 11 januari 1994
100 – Lass Zefyr – Örebro – 27 november 1997
1000 – Tex Dynamite – Solvalla – 5 mars 2003
2000 – Rapkin – Åby – 11 februari 2006
3000 – Finest Kemp – Solvalla – 19 mars 2008
4000 – Charm Hammering – Eskilstuna – 28 september 2010
5000 – Caterina Mureno – Årjäng – 3 juni 2013
6000 – Celebreightr – Axevalla – 15 december 2015
6746 – Catch My Love – Mantorp – 8 oktober 2018

Sveriges segerrikaste kuskar genom tiderna (per 8 oktober 2018):

Namn – Antal segrar
1. Björn Goop – 6746
2. Olle Goop – 6745
3. Åke Svanstedt – 6604
4. Örjan Kihlström – 6339
5. Stig H Johansson – 6225

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.