Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bjurman fick jubla med Rappodina

Foto: Mikael Wikner/TR BILD
Skellefteåtränaren Jerker Bjurman hade en bra dag på Östersundstravet. Foto: Mikael Wikner/TR BILD

Ingen seger på karriärens första 20 försök. Men i uttagningarna till Derbystoet på Östersundstravet kom fullträffen för Jerker Bjurmans Rappodina som vann efter dramatik. 

Publicerad:

Jerker Bjurman gjorde resan från Skellefteå till Östersund med norskfödda Rappodina (e. Tekno Odin) med förhoppningar om en finalplats. Det blev bättre än så. När krutröken lagt sig efter ett händelserikt lopp återfanns kallblodsspecialisten i vinnarcirkeln med Ulf Ohlsson. 
– Jag har kört henne några gånger själv på slutet och haft en del kvar i tömmarna. Jag kände att Ulf (Ohlsson) kanske kunde trycka ur två sekunder till av henne. Att nå final var en dröm på förhand, sa Bjurman.

Den stora favoriten Voje Maren gjorde en slät figur i loppet och gav sig tidigt från ledningen, vilket öppnade upp för en skräll. Mats E Djuse fick fritt i andraspår med Vårbusan in på upploppet och gick mot segern när det blev galopp kort före mål. Istället fick Rappodina sista ordet efter en fin slutrepa i tredjespår sista 650 meterna och segertiden blev 1.30,9a/2140 meter. Förstapriset var 50.000 kronor.

Kalltekla fick fritt i sista sväng efter en invändig resa och var nära att hinna dit på insidan för Martin P Djuse. Alonso Jenta spurtade fint till tredjeplatsen före Glade Tider som gjorde det bra efter galopp och knep sista finalplatsen.

Brenne Blesa visade styrkan

Fuxan Brenne Blesa (e. Tekno Odin) lär få bära favoritskapet i finalen. Förra årets vinnare i norska Kriteriestoet gjorde sin första start sedan oktober i fjol och visade sig vara väl förberedd av Öystein Tjomsland. Trots tredjespår sista 1100 blev det seger på 1.29,3a/2140 meter, även om det hårdnade till mot smygkörde Borkmira som närmade sig snabbt sista biten. 
– Hon har inte startat på länge och jag ville ta en lugn start med henne. Jag kände att jag hade kontroll på det även om den andra närmade sig fort till slut, sa Tjomsland efteråt.

Borkmira med Thomas Mjöen blev tvåa före Malin Löfgrens Ylva Li Karma som följde med i rygg på vinnaren i tredjespår och höll bra. Hellin Victoria med Jomar Blekkan tog hand om den sista finalplatsen.

Eldoda hela vägen

En norskfödd Tekno Odin-avkomma blev svaret även i den tredje uttagningen. Eldoda öppnade kvickt från spår sex till spets med Tom Erik Solberg och sedan var det inget snack. Ekipaget ledde övriga bakom sig i sista sväng och vann i överlägsen stil på 1.29,2a/2140 meter. Anders Lundström Wolden är tränaren bakom löftet som blir att räkna med i finalen.
– Hon fick en lite dålig start på året men nu är hon på väg att nå full form, sa Tom Erik Solberg efteråt.

Ask Viktoria med Öystein Tjomsland fullföljde fint som tvåa efter mestadels dödens. Hagmyren-amatören Esbjörn Glantz fick se sin Thess Vilja ta hand om tredjeplatsen med Mats E Djuse och Jan Roar Mjölneröds Jeksa tog sig också vidare.

Finalen av Derbystoet avgörs den 24 juli på Östersundstravet med 450.000 kronor till vinnaren.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.