Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Blödande hovar får rättsligt efterspel

Foto: MARIA HOLMÉN
Robert Bergh. Foto: MARIA HOLMÉN

Robert Bergh står åtalad för brott mot djurskyddslagen.
Det efter att hans Brice des Epines uppvisat blodvite efter att ha tävlat utan skor.
– Jag förstår att det blir uppförstorat det här, men hästen har inte lidit skada över huvud taget, säger Bergh.

Publicerad:

Den 8 mars tidigare i år startade Brice des Epines i ett V86-lopp på Åby och efter starten blödde hästen ur två hovar. Banveterinär Björn Sandgren tillkallades och ärendet gick vidare till Länsstyrelsen samt Jordbruksverket, vilka i sin tur gick vidare med ärendet.

Nu står Bergh åtalad för brott mot djurskyddslagen med följande motivering från åklagaren Annika Boman vid Göteborg tingsrätt:
”Robert Bergh har i egenskap av ansvarig tränare utsatt en häst för lidande genom att han låtit hästen starta i en travtävling utan hovbeslag. Blödande sår har under loppet uppstått på två av hästen hovar genom förslitning eller sulhornet. Robert Bergh begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet.”

"Tråkigt så klart"

Robert kommenterar fallet:
– Det är tråkigt så klart. Själva blodvitet är problemet, då det ser illa ut. Hästen har inte varit halt, inte lidit skada av det. Exempelvis kan en hovböld vara mycket värre för hästen än det är.
Varför började hästen att blöda?
– Efter lopp ett lades det på ett material på banan som sliter fötter något otroligt, det går inte att drömma om att ett material kan slita så mycket. Brice des Epines hade inte startat på länge och hade väldigt mycket hov för att klara barfotakörning. Kanske slet det extra på honom för att han är så pass stor och tung, jag har funderat lite på det. Hade inte det här materialet lagts på den tävlingsdagen kan jag inte tänka mig att hästen hade börjat blöda och det är inget man kan se från sidan, hur materialet är.

"Hästen har inte lidit någon skada"

– Även veterinären håller med mig om att det här materialet som man använder sig av på Åby inte är bra, det sliter för mycket. Jag förstår att det blir uppförstorat det här. Man ska förstå allvaret i det, samtidigt som det inte är en så stor grej som det från sidan kan antas att vara. Hästen har inte lidit någon skada alls.

"Blir lite vassare"

Åbytravets sportchef, Jon Walter Pedersen, förstår Berghs kritik mot banunderlaget.
– Jag minns den här tävlingsdagen väl, det regnade mycket och det lades på nytt material under tävlingsdagen för att förbättra banan. När ett material är nytt, inte genomharvat och helt enkelt inte samspelt med resterande material i banan blir det lite "vassare". Men huruvida det här materialet är mer extremt än annat kan jag inte riktigt bedöma.
 

FAKTA

FAKTA: Djurplågeri

Påföljden för djurplågeri är i böter eller fängelse i högst två år. 
Vid ringa fall av djurplågeri döms man för brott mot djurskyddslagen.

Källa: lagen.nu.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.