Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Borde vara självklart att vara öppen med provision"

Foto: MONTAGE
Från vänster till höger: Helena Backlund, Jörgen Gustavsson, Anja Westberg, Giovanni Neri, Hanna Lähdekorpi, Patrick Hedqvist. Foto: MONTAGE

Varje vecka kommer någon av våra sex experter att svara på dina frågor. Den här veckan kom en fråga till advokat Helena Backlund, som handlade om provision vid hästköp.

Publicerad:

Sedan en tid tillbaka har Travronden valt att ta in sex experter, för att svara på läsares frågor. Vill du ha svar på en fråga av en av våra experter? Skicka då in din fråga till redaktionen@travronden.se, eller dennis.engelbo@travronden.se. Frågan kan givetvis ställas helt anonymt. Svar på tidigare frågor hittar du under "Läs även", under svaret på denna fråga.

Våra experter:

  • Veterinärpraktik (Hanna Lähdekorpi).
  • Munhälsa (Giovanni Neri).
  • Arbetsliv, arbetsmiljö och lönefrågor (Anja Westberg och Jörgen Gustavsson).
  • Företagsjuridik (Helena Backlund).
  • Hovslageri (Patrick Hedqvist).

Veckans fråga:

Hej Travronden! Jag bad en tränare köpa en häst till mig, för att ha i hans träning. Nu har jag fått reda på att tränaren fått provision/betalning från säljaren av hästen. Finns det någonting jag kan göra i det här läget?
Hälsning /Peter

Svar Helena Backlund, advokat, företagsjuridiska frågor:

Hej Peter!
Du tar upp något som tyvärr förekommer inom vår sport. Det borde vara självklart att den som agerar som tränaren gör är öppen med att den får provision av säljaren, så att förutsättningarna är kända för den som köper, i detta fall du. Frågan är om du kan göra något ytterligare än att flytta din häst till en annan tränare, vilket jag utgår från att du redan har gjort.

Det går inte att ge något fullständigt svar utan att veta mer om de specifika omständigheterna i ditt fall. De frågor som aktualiseras här är dels köp- och avtalsrättsliga (civilrättsliga), dels straffrättsliga; om du har rätt att häva köpet, få rätt till prisavdrag eller skadestånd, samt om tränaren har gjort något brottsligt.

Det brott som skulle kunna vara aktuellt, och grunda skadeståndsskyldighet, heter trolöshet mot huvudman. Det innebär att en person missbrukar sin beroendeställning på ett sätt som medför skada av ekonomiskt slag eller förfång för den andre personen. Det sagda innebär att det inte räcker med att en person är oärlig, utan att du ska ha drabbats av någon slags följd av oärligheten. I praktiken innebär detta att det i ditt fall måste gå att bevisa i domstol, bortom rimligt tvivel, att hästen inte varit värd det pris du gett för den, för att ett brott ska anses vara begånget.

Även möjligheterna till hävning, prisavdrag eller skadestånd på civilrättslig väg beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Även här blir den främsta frågan om det går att visa att hästen inte varit värd det pris du betalat, men med ett lägre beviskrav än i brottmål. I normalfallet är detta en svår sak att leda i bevis i efterhand men med det inte sagt att det inte skulle gå i ditt fall. Du kan alltid kontakta en advokat eller jurist om du vill få en bedömning av just ditt specifika fall.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.