Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Born In The U.S.A. från dödens

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Nora Udjus Hanssen-tränade Born In The U.S.A. fick ett tufft lopp i Habibs Minneslöp på norska Klosterskogen. Trots det hade hästen inget problem att koppla grepp och gå undan till en säker seger.

Publicerad:

Att vandra först utvändigt om ledaren är inte något många hästar föredrar. Att göra det på 800-metersbana är än tuffare. Dessa faktorer brydde sig dock inte den fyraårige Born In The U.S.A. (e. Muscle Hill) om. Chief Orlando satt i spets under stora delar av loppet och öppnade första 1.600 meterna efter 1.15,8. Ledaren tröttnade in på upploppet, men Born In The U.S.A. stegade på med krafter kvar hela vägen in och segermarginalen blev slutligen klar.
– Det var en fantastiskt prestation. Det är inte så många som lycka vinna från dödens på Klosterskogen. Han är nog inte helt i toppform, det var bara andra starten för i år. Jag kände mig inte slagen 500 kvar, men jag var osäker på hur långt det skulle räcka, säger kusken Eirik Höitomt.

Tränaren Nora Udjus Hanssen:
– Jag blev överraskad. Vi har inte lagt upp att han ska vara i toppform här, så det var lite overkligt. Hemma i träningen är han lat, så det var svårt att veta var han stod idag, men det räckte hela vägen.

Förstapriset för Born In The U.S.A. uppgick till 150.000 NOK. Hästen kom i mål på 1.15,0a/2.100 meter. Med i loppet var också Jerry Riordans Umberto Axe som slutade trea. För Lutfi Kolgjinis Rigel Face gick det sämre. Hästen galopperade tidigt i loppet, tog sig tillbaka, men tappade krafter under sista halvvarvet.

Många fina hästar har vunnit det här loppet genom åren. Det kördes för första gången 1999 och sedan dess har ett par av vinnarna varit Zerberus, Triton Sund, Viking Frecel, Thai Broadway, Dante Boko och Twister Bi.

Under lördagen gjorde också Tekno Odin comeback på tävlingsbanan i Moe Odin Äreslopp. Han var dock slagen tidigt. I stället skulle loppet komma att handla om Kleppe Slauren och Lome Brage (e. H.G. Balder) och det var den senare som visade sig starkast. Tioårige Lome Brage gjorde årsdebut, men avslutade ruggigt vasst och hann fram till en säker seger. En seger värd 200.000 NOK. Lome Brage kom i mål på 1.22,9a/2.100 meter.

– Han var bra med från start, men jag ville ge honom ett lopp i rygg. Sedan löste det sig helt perfekt för vår del och han visade vilken bra häst han är som kan komma ut och prestera så här efter en längre vila, säger kusken Per Oleg Midtfjeld.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.