Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Bra känsla i kroppen"

Under söndagen åkte amatörtränare Severin Aarskog från gården i Brandval till Årjängstravet med sina två starthästar.
Då han satt i hästbussen på väg hem kunde han inte sluta le – bakom sig hade han nämligen haft sin bästa dag på travbanan så här långt i karriären.

Publicerad:

Severin Aarskog är en 49-årig amatör som bor i Brandval, tre mil från svenska gränsen. Han jobbar som utryckningsledare på Brandkåren till vardags. Som stort intresse har han hästar och travsport. Under söndagen fick han uppleva något alldeles speciellt. Hans Flashing Boko och Stumne Luna vann på Årjängtravet.
– Det var en alldeles fantastisk upplevelse. Innan tävlingarna hade jag väldigt bra känsla i kroppen och hoppades på två pallplaceringar, men det här... Det kunde jag inte tro, säger Aarskog såhär dygnet senare.
Du som amatörtränare med arbete vid sidan om travet, när tränar du dina hästar?
– Jag jobbar jour, vilket innebär att jag jobbar långa pass när jag väl jobbar. Vi är som ett team i familjen där alla hjälps åt, men när det kommer till körning blir det av när jag är ledig. Det fungerar bra och framför allt när vi bara har två hästar. Jag köpte en åring för inte alls länge sedan, men nu är det nog. Det blir inte tal om att utöka – även om det gick bra i går, säger Aarskog med ett efterföljande skratt.

Problem med tänderna
Han har goda meriter från travet sedan tidigare med flertalet hästar som tjänat hundratusentals kronor, men just denna söndag på Årjängtravet var magnifik enligt norrmannen.
– Jag har vunnit på V75, men det var länge sedan. Den här dagen slår däremot allting. Stumne Luna blir bara bättre och bättre, men Flashing Bokos seger värmer något oerhört. Den hästen har vi haft stora bekymmer med, men då vi fick reda på problemet dröjde det inte länge innan framgångarna kom.
Problemen låg i hästens mun, han hade stora bekymmer.
– Han hade väldigt speciellt käkparti, vilket innebar att foder samlades mellan tänderna. Vi fick rådfråga en tandläkare och de praktiskt taget rättade till tänderna. Sedan dess har han slutat galoppera. Det är en häst som jag tror att jag kommer få riktigt, riktigt roligt med de närmaste åren.

Åby nästa anhalt
Vid söndagens segrar satt Carl-Johan Jepson i sulkyn, Jepson som var inblandad i en championstrid. Att han gick och vann den kampen gjorde inte saken sämre för Severin Aarskog.
– Det var skoj att jag kunde hjälpa honom under sista tävlingsdagen. Jag tyckte han hade bra feeling med mina hästar och han lär få chansen fler gånger.
Att det blir några fler Sverigestarter inom kort råder det ingen tvekan om.
– Jag har sneglat på ett lopp i Mölndal den 26 oktober åt Flashing Boko. Det är ett liknande lopp som han vann i går, så om allt bara verkar som det ska framöver är det där vi kommer dyka upp nästa gång, avslutar Aarskog.
60.000 kronor var segrarna värda totalt under söndagen. För amatören från Norge handlar det om så mycket mer än prispengarna. För honom är kärleken till hästarna och deras välmående viktigast.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.