Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Brittisk galopp visar sitt fulla stöd

Foto: MONTAGE
Annamarie Phelps, styrelseledamot BHA. Foto: MONTAGE

Prideveckan i Stockholm är här. I början av juli månad, var hbtq-frågan uppe på tapeten i Storbritannien och brittiska galoppförbundet var inte sena med att stötta hbtq-personer.

Publicerad:

Det brittiska galoppförbundet, ­British Horseracing Authority, visade fullt stöd då Priderörelsen firade 50 år i Storbritannien tidigare under juli månad.

Flertalet av ländernas kapplöpningsbanor visade tydligt sin ståndpunkt genom att stoltsera med regnbågsflaggan över deras logotyper på sociala medier, och en rad personer med stort inflytande, liksom i sporten hbtq-förebilder, gick ut och kommenterade det hela sett ur sportens perspektiv.

– Det är fantastiskt att se hela industrin samlas tillsammans med andra sporter, företag och Stonewall, för att supporta hbtq-rörelsen, för att hedra 50-årsjubileet för starten av Priderörelsen och för att fira resan som gjorts så här långt för att bli en mer inkluderande sport och ett mer inkluderande samhälle generellt, säger Annamarie Phelps, styrelseledamot i BHA i ett uttalande.

Stonewallupproret var en serie våldsamma demonstrationer 1969 mot en polisrazzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York. Något som har kommit att kallas en vändpunkt för gayrörelsernas kamp. 50 år har gått, och även om det har hänt mycket under de åren, finns fortfarande en hel del att göra. Inte minst inom sportvärlden.

– Att skapa en mer varierad och inkluderande sport kan bara ske om det finns fullt engagemang i hela sporten. Vi alla har ett inviduellt och kollektivt ansvar att försäkra oss om att sporten är öppen för alla och jag uppmuntrar samtliga att hänga med i att stolt stå upp emot homofobi, bifobi och transfobi, säger Phelps.

En av världens bästa tränare i världen stöttar

Englands ledande tränare, John Gosden, är inte sen med att påpeka vikten av att alla känner sig välkomna, oavsett sexuell läggning, oavsett var man kommer ifrån.

– Mitt team på gården Clarehaven är en fantastiskt varierad grupp av personer som har olika bakgrunder och olika karaktärer. Att skapa en inkluderande miljö för att möjliggöra för alla att vara dem själva och vara sitt bästa jag, är så otroligt viktigt för vår framgång. Kapplöpning borde vara en sport där alla känner sig välkomna, säger Gosden.

Två hbtq-förebilder inom ­brittisk kapplöpning är Jack ­Duern och Victoria Smith. Den förstnämnde rider fortfarande, i karriären har det blivit 22 segrar på 361 ridna lopp. Victoria Smith å andra sidan, slutade sin karriär för en tid sedan med över 250 segrar i bagaget, men. Då var hon man, och hette Vince. Sedan dess har hon bland annat varit med i välgörenhetslopp.

– Jag är stolt över att vara en synlig förebild inom sporten. När man känner sig ensam gällande ens sexualitet är det många gånger så att man känner att man inte har någon att vända sig till, man känner att man står själv. Men jag vill verkligen förmedla att man inte är ensam. Det är viktigt att det finns synliga förebilder, för det känner en trygg i vem man är och man slipper känna att man är den ende. För känslan av att man är den ende, kan påverka ens självförtroende och också ens utveckling inom sporten/karriären, säger Jack Duern.

– Ju öppnare och inkluderande sporten är, ju fler personer kommer känna sig bekväma med att diskutera hbtq-frågan. Jag är förmodligen den första transpersonen som kommit ut publikt i häst­sporten, men jag kommer inte vara den sista, säger Victoria Smith.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.