Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Calvados In fri att tävla

Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN
Göran Åkerström. Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN

Förra lördagen ströks Calvados In från en V75-start på Jägersro och dömdes till tio dagars startförbud. I måndags utökades startförbudet med ytterligare tio dagar, men idag (onsdag) upphävdes det av Svensk Travsport och Calvados In är åter fri att tävla.

Publicerad:

– Utredningen fortsätter, men det finns i nuläget däremot ingen anledning att hästen fortsatt ska vara belagd med restriktioner, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.
 
I måndags förmiddag omhändertogs Calvados In från Magnus Dahléns stall på Halmstadtravet och transporterades till Helsingborgs djursjukhus.
 
– Vi förlängde startförbudet av den anledningen att vi ville ta fler prover på hästen. Proverna var av en viss typ och de blev analyserade i morse. Nu när dessa analyser var klara finns det ingen anledning att hålla kvar startförbudet.
 
Fortfarande återstår det flera analyser, men eftersom det inte finns något positivt A-prov släpper ST på Calvados Ins startförbud.
 
– De utökade prover vi gjorde var för att vi behövde säkerställa att hästen var i tävlingsmässigt skick utifrån de observationer vi gjorde i samband med besöket i Magnus Dahléns stall den 11 april.
 
Anledningen till att Calvados In transporterades till Helsingborg var för att kvalitetssäkra hela processen runt provtagningen.
 
– Vi kan göra ett sådant omhändertagande med stöd av paragraf 2 i reglementet. På Helsingborgs djursjukhus kunde det ske under väldigt ordnade former. Hästen låstes in på en isoleringsavdelning för att inte utsättas för smitta och/eller läkemedelskontaminering från andra hästar. Det är exceptionellt hårda rutiner på en isoleringsavdelning och en trygg plats att förvara en häst på, inte minst med anledning av de krav vi ställer för en kvalitetssäkrad process runt provtagningar.
 
Göran Åkerström vill inte gå in i detalj vad det handlar om utan undersökningssekretess gäller.
 
– Vad jag kan säga är att vi analyserar kroppvätskor från hästen och även andra beslag som gjordes i samband med vårt besök.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.