Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Carabinieri från dödens i Kymi Grand Prix! 

Foto: GERARD FORNI
Peter Untersteiners Carabinieri styrdes till seger av Johan Untersteiner i Kymi Grand Prix på lördagen. Bilden från ett tidigare tillfälle. Foto: GERARD FORNI

Välkommen till världseliten, Carabinieri! Med en mäktig insats från dödens tog sexåringen ned favoriten Timoko - och satte nytt banrekord på 1.11,0/2.100 meter.
– Det är ett av de absolut största loppen man kan vinna, sa en glädjestrålande Johan Untersteiner efter att den svenska nationalsången ljudit över Kouvala.

Publicerad:

I februari i år segrade Carabinieri (e. Wellino Boko - Dew Princess) i Silverfinalen på Solvalla. Fyra månader senare står Peter Untersteiners stjärna som segrare i Kymi Grand Prix efter att ha svarat för sitt livs prestation. 

Grupp I-loppet över 2.100 meter auto samlade ett internationellt startfält av hög klass, med Timoko och Björn Goop som den stora favoriten och Carabinieri som det enda svenskhoppet. 

En rykande inledning inför publiken i Kouvala bäddade för den blågula segern. Buzz Mearas med Jorma Kontio öppnade snabbast från spår två och lyckades hålla ut Timoko i den initiala spetsstriden, men det var bara början. Längre ut kom nämligen Mika Forss som satsade stenhårt framåt med Seabiscuit och genom första sväng låg de tre hästarna i bredd i högt tempo. Efter 500, som avverkades via snabba 1.06,5, fick så Timoko ta över ledningen. 

Med knappa 1200 kvar valde Johan Untersteiner att påpassligt lämna tredje utvändigt och köra fram till dödens som nåddes med varvet kvar. Tempot sänktes något i inledningen på sista varvet men på bortre långsidan blev det åter full fart på tillställningen. När Seabiscuit började tröttna på sista långsidan fick Jos Verbeeck ta initiativ med Up And Quick i tredjespår och med sig i rygg fick ekipaget Dreammoko, som sedan blev kvar som förstahäst i tredjespår när Up And Quick letade ned sig i rygg på Carabinieri. 

Men det var tätduon som skulle göra upp om det och Carabinieri  skulle visa sig vara starkast. Med 200 kvar var segergreppet kopplat och en urstark Carabinieri kunde gå undan till seger med en längd före Timoko på nya banrekordet 1.11,0. 
– Det gick väldigt fort första 500 meterna och det var bra för oss. Efter 500-600 sänktes tempot och jag tyckte det var läge att köra framåt, sa Johan Untersteiner i vinnarcirkeln efteråt. 
– Jag valde att ta det lugnt på sista långsidan för att spara speeden till upploppet och han kändes väldigt stark med 400 meter kvar. Och med den snabba inledningen som Timoko fick så borde han normalt vara trött sista 100, sa Untersteiner som fick rätt. 

Segern var värd 100.000 euro och triumfen rankas givetvis högt hos Untersteiner som skulle fira senare på kvällen.
– Det är ett av de största loppen man kan vinna.  I kväll har jag hört att det ska badas bastu, jag får väl se om jag kan matcha finnarna där, sa Untersteiner. 

En heroisk Timoko tog hand om andraplatsen på 1.11,1/2.100 meter. Timokos son, Dreammoko, fullföljde starkt till tredjeplatsen med Gabriele Gelormini på tiden 1.11,3. Detta före en klart godkänd Up and Quick och Big Headache som fick en invändig resa. 

Buzz Mearas tröttnade från rygg ledaren över upploppet. Hemmahoppet Workout Wonder blev kvar i tredje invändigt i temposkärpningen i sista sväng och blev sedan fast i ryggen på Buzz Mearas. 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.