Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Champion i sitt debutår?

Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN
Lillaxel har tagit fyra av årets fem segrar hemma i Kalmar. Vinner han ikväll igen säkrar Anders Zackrisson sannolikt tränarchampionatet på sin hemmabana. Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN

Striden om tränarchampionatet på Kalmartravet blir en kamp hela kvällen mellan regerande Fredrik Persson och rookien Anders Zackrisson.

Publicerad:
Att det ligger en hel del prestige mellan banans två ledande stall som en skön twist runt kvällens V64-tävlingar framgår när man hör hur laddad Anders Zackrisson är.
 
- Det blir väl roligt för publiken, men jag hade ju helst sett att det varit klart att jag blir champion redan inför kvällen…Att bli tränarchampion på hemmabanan mitt första år som tränare skulle naturligtvis vara en höjdare. Vi kommer förstås att ha blykoll på hur det går får både våra och Fredriks hästar i varenda lopp ikväll, säger Anders Zackrisson, som minsann inte legat på latsidan i julhelgen när finalkvällen nu mynnade ut i en stenhård championstrid på hemmabanan.
 
- Hälften av kvällens starthästar gick fort på julafton. Den andra hälften på juldagen. Det går inte bli champion om man ligger hemma på soffan och smaskar i sig julgodis…
 
Han driver stallet tillsammans med pappa Tommy (”vi jobbar som ett team”, säger Anders). 28 segrar på 260 starter har det blivit under Zackrisson j:rs första år med proffstränarlicens och fokuseringen på hemmabanan Kalmar har varit hård: 23 av stallets 28 segrar har tagits där.
 
Och om 36-årige Anders blir tränarchampion på en bana av Kalmars storlek sitt första år med licensen på fickan måste han väl komma in i diskussionen om att bli nominerad till titeln Årets Komet?!
 
Oavsett om man räknar tränarchampionatet utifrån antalet segrar eller i inkörda prispengar så är det ”nos-vid-nos-strid” med Fredrik Persson, vilken varit tränarchampion i Kalmar sedan 2011, ikväll.
Anders siffror: 23 segrar, 21 andraplatser, 1.197.600 kronor insprunget.
Fredriks: 22 segrar, 16 andraplatser, 1.208.100 kronor insprunget.
 
Nu är det antalet segrar som avgör och då har alltså Anders Zackrisson en pinnes försprång, plus andraplatsfördelen. Men Anders tror inte att det han så att säga har i resultatboken kommer att räcka till. För i förberedelserna för kvällen har (naturligtvis) också ingått att värdera förutsättningarna noga.
 
- Fredrik har flera bra vinstchanser och jag kalkylerar med att han tar en dubbel. I så fall måste jag vinna ett lopp för att hålla undan.
 
Zackrisson-stallet har också mycket att stå i när det gäller utselning ikväll. Åtta startande hästar sedan en, Alfas Farao i V64-1 blivit struken. Anders tror att finalkvällen kan arta sig till åttonde loppet, V64-5, avgör var tränarchampionatet hamnar. Där möts hans Lillaxel och Fredriks Folli och det aviseras både bra form och laddning från start från båda hållen…
 
- Lillaxel är min bästa vinstchans för kvällen. Senast rundade han fältet på bra sätt och om vi kommer iväg vettigt kanske vi kan nå ledningen. Det här är ett nyckellopp, helt klart. Spelarna ska kanske tänka på att det ibland blir så att en tredje vinner när två träter…och det är ett par bra hästar till med, utöver Lillaxel och Folli.
 
Han har dock förhoppningar om att fler av stallets hästar ska kunna vara med och kriga om framskjutna placeringar.
 
- Med rätt löpningar kan det trilla in någon pinne till. Borups Manhattan (V64-2) har springspår på tillägg och får farsan en bra start kan det bli den önskade smyglöpningen där framme. Både Jolene Day och Oli Follo (V64-4) är bra igång och gör jämna fina lopp, men de fick ju skräplägen, spår tolv och åtta. Det gör att de får lita på turen.
 
Sista V64-loppet är också en nyckel; där har Fredrik favoriten Elliot Coger med Zackrisson-stallets Jackie Bowler startande 20 meter bakom. 
 
- Jackie Bowler fortsätter att vara hur gedigen som helst och står ju på gränsen till att bli miljonär. När hon får en snäll resa är hon alltid med där framme. Jackie har vunnit fyra lopp här hemma i Kalmar i år och ingen blir gladare än jag om hon hjälper mig till tränarchampionatet till att ta sin femte årsseger ikväll…

Anders Zackrissons starthästar ikväll:

Lopp 1: Alfas Ice Man - (kusk:) Anders Zackrisson
Lopp 2: Alfas Hot Soup - Anders Zackrisson
Lopp 3: On My Day - Anders Zackrisson
Lopp 5: Borups Manhattan - Tommy Zackrisson
Lopp 7: Jolene Day - Anders Zackrisson, Oli Follo - Tommy Zackrisson
Lopp 8: Lillaxel - Anders Zackrisson
Lopp 9: Jackie Bowler - Tommy Zackrisson

Fredrik Perssons starthästar ikväll:

Lopp 1: Monark Newmen - Fredrik Persson
Lopp 6: Cebba T.T. - Fredrik Persson
Lopp 7: Kosmopolit du Gull - Fredrik Persson
Lopp 8: Folli - Fredrik Persson
Lopp 9: Elliot Coger - Fredrik Persson
Lopp 10: Different In - Fredrik Persson
Lopp 12: Alfas Genie - Fredrik Persson
 
När det gäller kuskchampionet i Kalmar så leder Johan Untersteiner inför finalkvällen med tre segrar och andraplatsfördelen före Johnny Takter
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.