Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Charrua Forlan bäst i prinsens lopp?

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Charrua Forlan. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Magic Tonight på 1.09,5 ifjol, Panne de Moteur året före. Prince Tagg skaffade sig biljett direkt in i Elitloppet 2011 och From Above vann det här loppet innan han sedan fortsatte till Elitloppsseger 2003. Prins Carl Philips Jubileumspokal har sedan det etablerades 1998 varit en fullträff.



Publicerad:

Färjestads idé att skapa ett femåringslopp påskhelgen, med hög prissumma, visade sig vara perfekt. Kampen mellan banorna om de bästa hästarna i den stora travhelgen påsk är alltid hård och med Carl Philips Jubileumslopp skaffade sig Färjestad ett övertag som man sedan inte släppt. I år är tävlingsdagen till och med upphöjd till extra V75-omgång, för första gången. Och vinnaren i femåringsloppet får, om denne vill vara med, en direktbiljett till Olympiatravet.

Då blev dock oturligt Prinsens lopp, med 250.000 kronor i förstapris, inte lika stjärngnistrande som det varit vissa år. Ingen av tre- och fyraåringskullens storloppsvinnare är till exempel med och heller inga direkt spännande importer. Till exempel skulle Peter Untersteiners kulldrottning Neona Princess varit med här, eller i ”pendangloppet” Folke Hjalmarssons Minneslopp (V75-1) men hon är istället hemma och behöver kurera en svullen sena innan det blir aktuellt att årsdebutera.

Prins Carl Philips lopp är dock fortfarande ett vasst lopp. Favorit blir Hans-Owe Sundbergs Charrua Forlan, vilken ifjol tjänade 1,2 miljoner kronor utan att vara med så mycket i den hetaste årgångsloppsscirkusen. I slutet av året klev Up Front Larry-sonen in där med mersmakande tredjeplats i Breeders Crown-finalen och andraplats i Solvalla Grand Prix. På det hela taget är Charrua Forlan en mycket intressant femåring, och idag kommer första riktiga svaret på hur Hans-Owe Sundberg lyckats med hästens vinterträning och om Charrua Forlan till och med utvecklats ytterligare. En toppinsats idag, och smörgåsbordet med storlopp ligger dukat för honom.

- Vi tar det som det kommer. Jag har inte planerat längre än till dagens lopp, det är liksom nu vi får se hur hästen utvecklats sedan ifjol. Givetvis hoppas jag att han tagit något steg till. Det behövs om han ska nå upp till att vara med mot de allra bästa, inte bara för honom utan för alla de som var bra som fyraåringar.

Charrua Forlan inledde 2015-tävlandet från 40 meters tillägg på Solvalla förra onsdagen och klarade då inte att hämta in 20 meter på Kazire de Bob som körts till ledningen rätt tidigt. Hans-Owe var inte helt nöjd med hur Charrua Forlan fungerade, speciellt i svängarna och alldeles speciellt sista kurvan, men det är inget som oroar nu.

- Han har fått mycket tung vinterträning. Och den satt nog i kroppen i årsdebuten. Det var inte den där toppspänsten i hästen, men på plussidan var att han visade att han har sin fina tävlingsinstinkt intakt från ifjol. Vi kollade upp hästen efter loppet och fann inga fel. Det var nog helt enkelt så att han behövde loppet i kroppen. Han borde ha gått framåt och det blir spännande idag, säger Hans-Owe Sundberg.

Planen är också att nu köra barfota runt om - i årsdebuten gick Charrua Forlan med skor bak - vilket också borde innebära att hästen blir lite effektivare. 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.