Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Critérium Continental nästa

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild och Le Trot
Jarmo Niskanens Earl Simon tog en grupp II-seger på söndagen. Nu väntar Critérium Continental för fyaråringen. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild och Le Trot

Fyraårige Earl Simon fortsätter att imponera. Segern i Prix Octave Douesnel på söndagen bärgades från dödens och nu väntar Critérium Continental dagen före julafton.
– Han har mognat och blivit speedigare, säger tränaren Jarmo Niskanen.

Publicerad:

Niskanen hade själv fullt upp med att vinna lopp i Lyon, men såg grupp II-löpningen på tv. Och imponerades när Earl Simon vann på 1.13 blankt över 2.700 meter.
– Han såg jättefin ut när kusken lättade på tömmarna över upploppet. Det bekräftade det jag har känt: att han har gått framåt de senaste månaderna, säger Niskanen och fortsätter:
– Han har blivit mer än en lovande unghäst. Jag tycker att han har mognat och blivit speedigare. Det var väl det som fattades tidigare. Då kunde han bli över i speedkörningar i taktiska lopp, men nu det grejar han nu.

Söndagens segercheck på 54.000 euro innebär att Prodigious-sonen travat in nästan en halv miljon euro. En respektingivande summa med tanke på att Earl Simon bara hunnit med 17 starter hittills i karriären.
– Han fick en spricka i en bakkota i början av treåringssäsongen. Den fick läka ut ordentligt så han började att tävla regelbundet först för ett knappt år sedan. Sedan dess har han gått framåt hela tiden och rimligtvis borde han ju utvecklas ännu ett snäpp om ingenting händer.

"Prix d'Amérique har aldrig varit med i programmet"

Under 2018 har Earl Simon varit fyra i Critérium des 4 ans och trea i Europaderbyt efter Villiam och Mellby Free. Och nästa vecka är det dags för ännu ett grupp I-lopp.
– Nästa start blir Critérium Continental den 23 december. Därför var det bra att söndagens lopp inte blev alltför tufft. Han har ju gått värre tider än så. Visst, han fick gå utvändigt, men det tål hans tuffa psyke. Vi kan väl kalla det för en bra genomkörare inför Continental, säger Niskanen och fortsätter:
– Det är 2.100 meter och bil då, men det klarar han numera. Han kommer fortfarande mer till sin rätt över längre distanser, men samtidigt blir det aldrig uppullat på 2.100 meter så det krävs ju styrka där med. Jag hoppas att han kan få ett bra spår, sedan får vi se vilka vi möter.

Och om han vinner – hur gör ni då med biljetten till Prix d'Amérique?
– Ja, det är ju det alla frågar sig. Vi också, även om vi har försökt att undvika frågan, säger Jarmo Niskanen och skrattar.
– Prix d'Amérique har aldrig varit med i hans matchningsprogram och jag tror inte att ägaren är speciellt sugen på att starta där redan i vinter. Det är ju lite överambitiöst för en häst som hade 50.000 euro på sig för ett år sedan. Men samtidigt: tittar man på starten innan den här så slog han Davidson du Pont och hade bara Delia du Pommereux före sig i mål. När man ser till vad de har gjort efter det kan man väl känna att han har sin plats i eliten. Men nu är vi först och främst inställda på Continental. Därefter är det helt öppet om vad som händer.

Earl Simon ägs av svenska Stall Skytten – finns någon chans att vi får se honom tävla i Sverige?
– Det känns tveksamt till nästa år i alla fall. Han ska betäcka under våren, sedan är Criterium des 5 ans på hösten det stora målet. Femåringssäsongen blir nog lite lätt, skulle jag tippa på, säger Niskanen som gör ett personligt rekordår som tränare i Frankrike.

"Kan jobba utan press"

Med 43 segrar hittills under 2018 utklassar stallet sina tidigare noteringar. Segerprocenten ligger strax under 40-strecket och det är fler hästar än Earl Simon som har övertygat under året. Kullkamraterna Enchilada Face och Ellygrace svarar också för fina säsonger, så även treårige Fantoccini.
– Vi har haft lite svårt att vinna lopp de senaste veckorna, men jag klagar inte när vi kommer tvåa eller trea. Särskilt inte när det sker i Paris. Det är fina slantar, säger Niskanen.
– Året har varit strålande. Jag slår mina tidigare siffror även om jag räknar jag bort pengarna som Earl Simon sprungit in. Det har varit en fantastisk säsong.

Vad beror framgångarna på?
– Bra material och bra hästägare som har förtroende för mig. Jag kan jobba utan press och att jag har lite fler hästar nu betyder att jag kan gallra lite mer. Några hästar har fått vila, sedan försöker vi att byta ut de som inte duger. Just nu är vi på jakt efter några bra unghästar. Det är inte lätt att hitta, men jag har hästägare som är villiga att investera för att höja kvaliteten ytterligare.

FAKTA

Critérium Continental

Critérium Continental körs på Vincennes den 23 december. Loppet är öppet för fyraåriga hingstar och ston och vinnaren får en plats i Prix d'Amérique. I prispotten finns dessutom 240.000 euro.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.