Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Cromwell är död

Foto: MIA TÖRNBERG
Cromwell blev 15 år gammal Foto: MIA TÖRNBERG

Fyrfaldige miljonären Cromwell har fått avsluta sina dagar. 15-åringen drogs med smärtor en tid och ägarna tvingades ta beslut om avlivning, rapporterar tgn.no.

Publicerad:

Cromwell tjänade 4,4 miljoner svenska kronor i  karriären med 35 segrar på 107 starter. Per-Oleg Midtfeldt, vars dotter ägt hästen de senaste åren, berättar för tgn.no om det svåra beslutet att avliva hästen.
- Böjsenorna på båda baksidorna var väldigt slitna efter hans tävlingskarriär. Vi har haft fyra veterinärer som jobbat med honom i två-tre månader, men han hade så pass stora smärtor att vi inte hade något annat val än avlivning. Det känns mycket tråkigt, det var verkligen en sagohäst, säger Per-Oleg Midtfjeld.

Den lika svarta som vackra Credit Winner-sonen föddes 2002 och började karriären i USA, innan  köptes över till Sverige av Robert Bergh och Peter Forsberg i slutet av treåringssäsongen. För Bergh blev han bland annat trea i Orsi Mangelli och som fyraåring hävdade han sig väl i kulltoppen, med segern i Norrlands Grand Prix som den kanske största höjdpunkten.

Inför femåringssäsongen såldes han till norska ägare som satte honom i träning hos Per-Oleg Midtfjeld. Där stod han för gedigna säsonger med runt en halvmiljon intjänat varje år, bortsett från 2007 då han påbörjade sitt avelsarbete. Han avslutade karriären 2011 och fortsatte i aveln fram tills i fjol.

Hans mest spännande avkomma är Phantasm Soa, som så sent som i går vann ett grupp III-löp på Vincennes. I svensk avel har han lämnat två miljonärer, Caliber T.T. och Wariner, som vann på Bergsåker i går. 

- Han fick runt 20 avkommor i fjol och vi skulle inte betäcka med honom mer i år oavsett, även om efterfrågan ökat efter Phantasm Soas framgångar, säger Midtfjeld.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.