Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Cyber Lane på gång: ”Matcha mot Elitloppet”

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD / MARIA HOLMÉN/TR BILD
Johan Untersteiner efter derbysegern 2017 med Cyber Lane. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD / MARIA HOLMÉN/TR BILD

Med våren runt hörnet närmar sig Johan Untersteiners stjärnor årsdebut. Cyber Lane har laddat upp med nytt träningsupplägg.

Publicerad:

På lördag avgörs V75 i Halmstad, Johan Untersteiners hemmabana. Och just den här omgången i fjol skulle visa sig bli starten på Pastore Bobs (e. From Above) stora genombrott. I sin andra start för Johan Untersteiner vann han då bronsförsöket på 1.11,6a/1640 meter. Sedan dess har han hunnit med att segra i Finlandia Ajo och sedan ta sig till final i Elitloppet. Den senaste starten var i självaste VM-loppet på Yonkers.

– Det var ett fantastiskt år med hästen. Efter den där starten i Halmstad började man få förhoppningar om att det var en riktigt bra häst. Ägarna ville matcha honom lite tokigt, tyckte jag, men han tog loppen bra, säger Johan Untersteiner. 

Totalt blev det 2 689 566 kronor på 17 starter för Untersteiner i fjol. Vid den här tiden förra året hade hästen just lämnat klass I. Nu går han in i 2019 som en elithäst.

– Han avslutade i VM loppet och tyvärr är det så att det ofta kan bli något lopp för mycket. Han hade väldigt svårt med banan där och det funkade inte alls. Efter det har han pausat lite och sedan har han fått rejält med vinterträning. Nu börjar det närma sig comeback och det borde bli någon gång i mars. Planen är att han ska vara med i Seinäjoki Race och Finlandia Ajo. Seinäjoki är redan i mitten av april.

Med tanke på fjolåret är han väl Elitloppsaktuell?
– Absolut, det tycker jag.

Cyber Lane mot Elitloppet

Stallkamraten och derbyvinnaren Cyber Lane (e. Raja Mirchi) var välkommen till Elitloppet redan i fjol, som femåring. Då valde kretsen kring hästen att tacka nej. I stället blev det en seger i Copenhagen Cup och en fjärdeplats i Oslo Grand Prix. Senare blev det ett par V75-segrar innan han i fjolårets näst sista start blev tvåa i SM bakom Readly Express.

– Det var väl ett okej år. Att han vann Copenhagen Cup var stort tycker jag. Sedan fick hästen mäta sig mot Readly Express och Propulsion och han var inte bra nog att rå på dem.
– Vi hoppas och tror att han kan bli ännu bättre och han har ju slagit in sig i toppen, men inte bland de absolut bästa.

Vad tänker du om matchningen i år?
– Vi kan tänka oss att vara med i alla bra lopp, bara hästen är bra nog. Vi räds inte några storlopp under året.

Elitloppet?
– Vi fick vara med i fjol, men vi valde att tacka nej. Nu har vi som målsättning att matcha honom mot Elitloppet.

Hur har han haft det under vintern?
– Han började med att hålla till på ett spa och få lite vattenträning efter avslutat 2018. Sen har han börjat träna i gång här hemma och han har kunnat träna på kontinuerligt hela året. Jag är bara nöjd med träningen och vi har ändrat lite den här gången.

På vilket sätt och varför?
– Det har blivit mer tryckvagn i år. Det är för att få honom starkare för det är väldigt svårt att få honom att bruka sig här hemma. Så har det alltid varit med honom.

När blir det debut?
– Vi har funderingar på Olympiatravet så han kan väl tänkas dyka upp i något uttagningslopp till det. Sannolikt blir det i april i alla fall.

Förra året gick Day Or Night In (e. Muscle Hill) ut som en av favoriterna i Olympiatravet med förhoppningar om en rosa biljett efteråt. Istället blev det galopp och något Elitlopp blev det aldrig. Han har en vinter med tävlingar i Frankrike bakom sig nu. Den senaste starten var i början av februari.

– Han hade ett bra fjolår i Frankrike (17/18). I år (18/19) har det var lite stolpe ut och inte samma resultat. Han kommer få en lite mindre paus precis som förra året och målsättningen är att han kommer ut här i början på april.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.