Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dagen då ”alla” kommer

Foto: MIA TÖRNBERG
På Jägersro samlas runt 15.000 människor i dag för att bland annat bevittna travlopp. Gentlemannadagen är unik i sitt upplägg och här borde fler banor haka på. Foto: MIA TÖRNBERG

Gentlemannadagen på Jägersro är ett unikt årligt arrangemang som alltid lockar storpublik och som arrangerats allt sedan 1973.
– Jag hoppas på över 15.000 åskådare i år också, säger Kent Roland Nilsson, som efter snart 30 år hotar med att sluta som Gentlemannadagens ”general”.

Publicerad:

Det började alltså redan 1973.
– Ett gäng gentlemän i Skånska Travamatörklubben drog igång det hela. Det var uppstart på Stortorget i Malmö och alla damer bjöds på gratis entré. Det blev sedan ett rejält uppsving när vi fick med ICA-handlarna 1986 och bjöd på ”bananer i pyjamas” från och med början av 90-talet. Plötsligt var publiken mellan 12.000-15.000 och det har stannat kvar på den otroliga nivån sedan dess, berättar Kent Roland, som själv under många år var ICA-handlare och kombinerade detta med mycket jobb i amatörklubben på Jägersro och även som amatörtränare.

Fuxen In Cash (född 1982 e. Nick Kash) blev Kent Rolands bästa häst med 22 segrar och nästan en miljon kronor i insprungna pengar. Detta trots att han dömdes ut helt av en veterinär. Numera varken tränar eller äger Kent Roland några egna hästar.
– Just nu känns det bra, men man vet aldrig vad som händer framöver. Alla går igenom olika faser i livet och jag har lovat min fru under tio års tid att även sluta som general för gentlemannadagen. Nu börjar jag verkligen närma mig slutfasen vad gäller det arbetet, som emellertid varje år ger mig stor glädje.

På vilket sätt?
– Det är mäktigt att se så många människor samlas under en travdag och när dessutom företagen på plats verkligen hyllar arrangemanget så är det inte svårt att arbeta vidare.

Många kända artister har under åren varit med under Gentlemannadagen. Här kan bland annat nämnas Markoolio, Amy Diamond, Darin och Måns Zelmerlöw. I år satsar man bland annat på Melodifestivalskändisen Boris René, Mojje och Lollo & Bernie.
– Visst småfilar vi lite på arrangemanget varje år, men det vore idiotiskt att göra några stora förändringar. Så länge det kommer runt 15.000 människor under en travdag är det bara att vara belåten och fortsätta på samma linje.

Tävlingarna i dag inleds 13.00 och elva lopp står på programmet. Men det bjuds även på tivoli, ponnyridning/körning, ponnylopp, greyhound racing och uppvisningar från Malmö Brandkår och Polis-mc.
– Vi har för övrigt riktigt fina travlopp i dag, vilket känns roligt. I många år kämpade amatörklubben nästa själv med arrangemanget, men numera lägger även Jägersro ner mycket arbete och tid för att få Gentlemannadagen till en fortsatt publiksuccé, påpekar Kent Roland.

Publikrekordet är 17.223 personer (2010), men 2015 var det egentligen ännu mera folk.
– Då var det långa köer ut på motorvägen, folk överallt och vi slutade räkna vid 19 000 någonstans. Det gällde bara att få in alla, berättar Kent Roland Nilsson.

Frågan är om han klarar av att sluta som Gentlemannageneral?
– Jag brukar säga att man ska sluta på topp, men då brukar vissa säga att jag redan är för sent ute. Men nu är det i alla fall väldigt nära att jag kliver åt sidan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.