Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dags att vakna, Oasis!

Foto: Maria Holmén
Vad skrattar du åt? Oasis Bi är på bästa humör Foto: Maria Holmén

Björkhult. 2014 – nej.
2015 – nej.
I år är Oasis Bi starkare än någonsin och redo att för sitt, tränaren, skötaren och ägarens allra första Elitloppsäventyr.

Publicerad:

Det är en väldigt lugn och avslappnad fredagslunch i Gävbo Björkhult där Stefan P Pettersson håller till. Ungefär lika avslappnad ser Mantorptränaren ut att vara under den vita smäcken. 

Dagen innan var han och ägaren Per-Gunnar Svärd nere hos välkände veterinären Jonas Tornell i Ängelholm och gjorde en rutincheck på Oasis Bi innan de på hemvägen ringde Markus Myron och tackade ja till Elitloppet. 

– De där besöken gör vi med jämna mellanrum. Jonas böjde och klämde och hästen passerade utan anmärkning. Nu har vi fått grön lampa att vara med i ett av världens största lopp och det känns bara jäkligt skönt och skoj. Jag vet att det är nu cirkusen med all media börjar, men det är lugnt. Jag förstår hur viktigt det är att vi uppmärksammar Elitloppet, säger Stefan P Pettersson.

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att han ska vara på topp, nu får vi bara hoppas att inget häxar fram till start, fyller Per-Gunnar Svärd i.  
 
Oasis Bi står i en av de första boxarna vi möts av på gården och med ett stort fönster som vetter mot gårdsplanen har åttaåringen koll på precis allt som händer. Ni må tro att han tittar ut lite extra när han ser en person med anteckningsblock i näven och en annan med kamera på ­axeln. 
Ovanför fönstret hänger en gammal lagerkrans från Kjell P Dahlströms minne 2013. Efter segern i det halvstora femåringsloppet fick hästen en varning i ett gaffelband och det är en av anledningarna till varför Stefan och Per-Gunnar varit lite extra försiktig med sin mångmiljonär. 
Oasis Bi blev inbjuden till Elitloppet både 2014 och 2015, men båda gångerna valde kretsen kring hästen att vänligen, men bestämt tacka nej. 
– Hästen har egentligen hela karriären varit en ”glasbit” och vi har inte velat ta några risker när det handlar om två tuffa heat samma dag. Det är som med rid­hästar; de får inte sadeln på sig förrän de är fyra år och med Oasis Bi har vi väntat tills han känts stark nog. Beskedet av ­Jonas Tornell var att hästen aldrig varit starkare i benen än nu och det känns väldigt bra att veta när vi styr mot Solvalla, säger Per-Gunnar Svärdh. 
”Osis Bi” som hästen skämtsamt och ironiskt kallas i stallet. Någon större otur har hästen knappast haft det senaste året, det har snarare varit åt det andra hållet. 
 
Faktum är att Oasis Bi bara blivit bättre och bättre ju äldre han blivit och årets resultat har nästan tangerat förra årets. 
Då ska vi komma ihåg att hästen bara har gjort sex starter. Det började i Frankrike med ett tredjepris i Prix de Belgique, följdes upp med en överraskande tredjeplats bakom Bold Eagle i Prix d’Amérique och efter en plump i Prix de France fortsatte framgångarna med ett andrapris bakom Timoko i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer.
Därefter styrde Stefan P Pettersson ­kosan till Italien för två lopp samma dag i Neapel. 
Det började kanon med enkel spets­seger i försöket, men i finalen släppte Johnny Takter spets till Voltigeur De Myrt och länge såg Mantorphästen ut att för alltid bli fast i vinnarhålet. Över upploppet bröt dock ledaren ut, ­Oasis Bi fick chansen och spurtade också till ganska lätt seger. 
– Vi tyckte först att det kändes lite konstigt att han släppte när det inte återstod så mycket av loppet, men sedan blev det helt perfekt ändå. Johnny Takter vet vad han gör och när han är i sitt esse har han också marginalerna på rätt sida. New York-loppet i höstas var nyttigt på sitt sätt med flygresa och karantän och allt det där och Lotterian var också lärorikt. Vi frågade Lutfi Kolgjinis skötare och jag snackade med Stefan Melander om tips på hur man tar hand om hästen mellan försöken och jag tror att vi hittade en egen fungerande formula. Hästens insats var den bästa för oss och han återhämtade sig mycket snabbt efteråt, ­säger Stefan P Pettersson. 
 
Stefan upplevde själv den omtumlande Lotterian-finalen från innerplan.
– Men ”Tarzan” spelade in och brände hela sändningen på dvd åt mig ifall jag missat något, säger Stefan och skrattar.  
Italiens travsport är som alla vet lite på dekis, men Lotterian lockade i alla fall gott om publik till Neapel och var det någon som gillade att vara tillbaka i sitt forna hemland så var det Oasis Bi.
– På väg till banan promenerade vi i tio minuter på en mindre väg mellan ­galopp- och travbanan och han bara ­älskade när folket hejade på honom från sidan. Jag är inte alls rädd för att han kommer att stressa upp sig i onödan av all uppståndelse. Jag tror snarare att han kommer älska Sol­vallapubliken, säger Stefan.
Hur tror ni att det går då? 
– Vi har sett och tjusats av Nuncio. Hon­om ser vi faktiskt som oslagbar om han tävlar på topp, men vi ska i alla fall försöka ge honom en match och vi har absolut förhoppningar om att sluta bland de tre främsta.  
Stefan P Pettersson körde det sista finslipande snabbjobbet i lördags. 
– De hade kört provlopp på Mantorp så banan var extra fin och Oasis gjorde precis det jag begärde av honom. Vi hade en stallkamrat som sparrade hon­om första varvet och Oasis fick gå snabbt i början, sedan lugnare och sedan avslutade han snabbt igen. Han var pigg och fräsch dagen efter och nu kan vi bara hoppas att han håller sig så fram till start. 
På vilken balans tävlar Oasis Bi på söndag?
– Om banan blir mjuk blir det barfota runt om, men om banan blir hård slänger jag nog på greppskor bak. Hästen tävlade så i VM-loppet och senast i Italien och jag har blivit mindre känslig att slå på dom skorna med tanke på hur bra han går med den balansen, säger Stefan.
Oasis Bi är ju hästen som mycket sakta, men säkert växt i den svenska travpressens ögon. Stefan P Pettersson vill inte göra någon större grej om det hela. 
– Jag sa till någon journalist vad jag tyckte och tänkte förra året, men nu bryr jag mig inte längre. Vi vet att vi har en mycket bra häst och vi låter hans resultat och bankkonto tala.   
 
Vi är på väg hem efter "photoshootet" i maskroshagen och Oasis Bi brölar hela vägen in till stallet. 
– Jaja, vi vet att du kommer. Han gör verkligen alltid så här när vi leder hon­om här hemma, säger skötaren och tränarsambon Martina Lundin och skrattar.
Att Oasis Bi är kung i Mantorp råder det ingen tvekan om. 
Frågan är om han fortsätter att regera på Solvalla på söndag?

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.