Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dags för Prix de l'Arc de Triomphe

Foto: null
Chantilly slott, som ligger precis intill kapplöpningsbanan.

I eftermiddag, närmare bestämt klockan 16.05, avgörs den 95 upplagan av världens mest prestigefulla galopplopp på gräs, Prix de l´Arc de Triomphe. I år avrids loppet på den mindre banan ute i Chantilly då Longchamps renoveras för miljardbelopp.

Publicerad:

I ”Arcen” delas det ut inte mindre än fem miljoner euro i prispengar av vilket hälften går till vinnaren. Stor favorit i nuläget, spelad till tre gånger pengarna är Roger Varians Postponed (e. Dubawi) som flyttades under minst sagt dramatiska former från Luca Cumanis stall under hösten 2015. Femåringen jagar fjärde raka Grupp I-segern i årets upplaga av Arcen och det troliga är att det går vägen.
Mest medialt intresse visas dock för den japanske gästen Makahiki som tidigare i år vann Derbyt på ett imponerande sätt i sitt hemland. Den treårige hingsten har varit i Paris och preparerats i över 60 dagar med Arcen som det stora målet, men har även hunnit med att vinna det viktiga ”preploppet” Prix Niel för ett par veckor sedan. Ingen japansk häst har någonsin vunnit prestigeloppet över 2.400 meter, men nu kan det vara dags. En intressant detalj med Makahaki är att han är efter den fenomenale avelshingsten Deep Impact som inkom som trea i 2006 års upplaga av Arcen, men sedan diskvalificerades för otillåten medicinering.
Det finns även svenskt intresse i Arcen. Fyraårige One Foot In Heaven ägs av hårdsatsande uppfödarparet Sven och Carina Hansson, konstellationen som fött upp och ägde det fenomenala stoet Pride för ett par år sedan. One Foot In Heaven är efter Fastnet Rock och just det…, undan Pride som fått en kanonstart i avelsboxen. Fyraårigen har dock inga meriter som talar för vinst i loppet, men pengar kan det bli. Just nu spelas One Foot In Heaven till drygt 50 gånger pengarna.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.