Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dålig prestation innebar dopingprov

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Under Åbytravets onsdagstävlingar går det att läsa en något speciell företeelse i resultatlistan i lopp fem.
Hästen Gianina har fått lämna dopingprov.
Inget konstigt i sig - om det inte vore för att det togs för dålig prestation.

Publicerad:

På en vanlig tävlingsdag tas det ett par dopingprov på slumpvis valda hästar. Då det handlar om större prissummor i loppen tas det dessutom dopingprov på vinnande häst. Det händer då och då att det tas dopingprov i ett helt vanligt lopp, om en häst svarat för en riktigt stark prestation, men det är desto ovanligare att det tas för en dålig prestation. Den företeelsen skedde på Åbytravet i går.
– Vi var på måldomarkonferens under måndag och tisdag, vilket var intressant. Där rekommenderade faktiskt Johan Lindberg oss att börja ta dopingprov mer selektivt än vad vi har gjort tidigare. Det har mångt och mycket varit slumpen som fått avgöra dopingproven tidigare, men han tyckte alltså att vi skulle gå mer på bra eller dåliga prestationer. I går på Åbytravet togs det fyra dopingprov. Ett slumpmässigt, två för bra prestation och ett för dålig prestation.
Det är alltså inget tips ni har fått in kring just den här hästen, Gianina?
– Nej, det stämmer. Hästen svarade för en sämre insats och tilldelades även startförbud.
Något startförbud har däremot hästen inte fått, enligt resultatlistan.
– Inte? Då måste någonting ha gått fel. Jag får genast ringa till Åbytravet och be dem gå in i sportsystemet och lägga in det. Hästen ska givetvis ha tio dagars startförbud för den prestationen den gav i går, avslutar Persson.
Veterinär Antti Rautalinko på Svensk Travsport förklarar mer kring rekommendationen.
– Jag kan inte rakt upp och ner säga hur många som dopingtestas för dålig prestation per år, men att det kan komma att bli fler ser jag bara som positivt. Det finns så kallad negativ doping, även om det inte alls är lika vanligt som positiv doping. All doping är fel och vi strävar efter att ha en så ren sport som möjligt, säger Rautalinko.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.