Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dan Widegrens nya profil: "Han kan klättra till guld"

Foto: SIDMAKARN
Foto: SIDMAKARN

Han vill inte jämföra honom med Spring Erom. Men att Gomez spelar en viktig roll när stallets stjärna ska gå i pension, det kan inte Dan Widegren förneka.
– Jag är glad att jag har en sådan här häst nu när han lägger av, säger Widegren.

Publicerad:

Det såg inte så märkvärdigt ut när Gomez (e. Ready Cash) inledde V86-kvällen med en seger från ledningen på Åby på 1.15,8a/2640 meter.  Fyraåringen höll undan knappt, men säkert, före Cantona America och Rawindski. Tränaren Dan Widegren stod vid sidan och såg hur Kevin Oscarsson satt med slaka tömmar redan 600 meter från mål, och hur han såg ut att bli passerad mitt på upploppet. 
– Jag visste att om han var frisk, då skulle han inte vara trött. Det kunde nog alla lista ut. Det såg märklig ut 600 kvar när han bara släppte grejerna, men sedan tog han tag i det på upploppet och höll huvud och hals hela vägen, säger Widegren till Travronden.
Stämmer det här beteendet överens med hur han är hemma också?
– Han är bekväm även i träningen och det går inte att köra honom trött. Han har en djävulsk fysik, det är tävlingsbiten han måste lära sig. Därför hoppas jag nästan på bakspår framöver, i utbildningssyfte. Han kanske skulle vinna fler lopp med framspår.

Han förnekar inte att det är en häst han har stora förhoppningar på.
– Det här är en lördagshäst och mitt mål är att göra honom till en lördagshäst. Sedan hur jag kommer att göra det, det får vi se. Jag tror att han skulle kunna klättra upp i guld med tanke på den styrkan och startsnabbheten som han har.
Med tanke på att Spring Erom snart gör sin sista start, hur känns det att han en sådan här häst att jobba med?
– Till att börja med så är han inte i närheten av Spring Erom. Jag tror inte att folk förstår hur bra han är med alla pengar han har tjänat efter sina skador. Däremot är jag glad att jag har en sådan här häst när han nu lägger av.
– Jag har sju hästar och att plocka fram en till fin V75-häst, det skulle göra mig väldigt stolt.
Hur viktig är den här typen av hästar för dig?
– Det är viktigt givetvis. Det är en häst som man kanske får vara med och turnera med.

Vad gäller tolvårige Spring Erom håller tränaren just nu alla tummarna för ett vackert avslut på hemmaplan.
– Peppar, peppar, håll alla tummar för att han håller sig frisk. Det hade varit så jäkla häftigt om vi kunde få sätta honom i ett fint skick och att han får ett bra spår i Halmstad 30:e december.
Stallkamraten Gomez har nu 237 500 kronor på kontot och Widegren har inte bestämt sig för vad det blir framöver, men hästen kommer inte att gå på vintervila. 
– Han står ju på 20 meters tillägg i Lördagsloppet nu, med tanke på att jag vill att han ska få gå bakifrån så kan det ju vara något.

Fler starka vinnare

Qahar Q.C (e. Scipion du Goutier) och Ulf Ohlsson gjorde sin tolfte raka start tillsammans. Och det blev i vanlig ordning ett tufft upplägg. Ohlsson styrde på och placerade hästen utvändigt om ledande Man At Work. Därifrån visade Catarina Lundströms sexåring styrkan och vann före Daniel Redéns Fighting Bax.
– Han är fruktansvärt stark och får ofta tuffa lopp, men han gör det på ett bra sätt, sade Ulf Ohlsson, som för andra gången nu har gått fyra felfria lopp i rad med Qahar Q.C.
– Han har mognat och blivit stabilare. Samtidigt tror jag att han får bättre självförtroende för varje lopp han inte galopperar.
Segertiden skrevs till 1.13,7a/2640 meter.
Distansen var nästan ett halvvarv längre när hästarna fick sig ett styrkeprov över tre varv på Åby i den sjunde avdelningen. Favoriten Zoko Lane (e. Zola Boko) fick överta ledningen tidigt och sedan kunde Stefan Persson bestämma tempo efter behag. Trots det fick hästen verkligen sträcka på sig den sista biten för att hålla ut för Thengill som fick lifta med i rygg och Surprise Power som störtdök via det innersta open stretch-spåret. 
– Jag har sett den som kom tvåa tidigare och jag var inte överraskad över att den kom där. Man ska inte klaga på en häst som vinner, men han var nog finare förra gången jag körde honom, sade Stefan Persson.  
Spetsseger blev det också för Peter Jensens Bad Boy (e. Ens Snapshot). Tillsammans med körande Jeppe Juel satt han tidigt i ledningen och sedan var övriga chanslösa att utmana när vinnaren gick i mål på 1.13,2a/1640 meter. 

Amatörbästen till Benzon 

Niclas Benzon fick chansen att köra Alan Wadd (e. Scarlet Knight) i Amatörbästen. I vanlig ordning blev det bra tempo på loppet och redan i slutsvängen såg det bra ut för Alan Wadd, som då satt som tvåa i tredjespår och fick bra draghjälp av favoriten Stand Bayou.
– Vi fick precis det loppet jag ville ha. Vi fick rygg på den näst bästa hästen i loppet, min var bäst, sade Benzon i vinnarcirkeln.
Förstapriset var 80 000 kronor.
– Det var första gången jag var med i det här loppet och det känns jättestort, fortsatte segerkusken som tack vare segern passerade miljonen inkört i år.
För tränaren Mattias Djuse var det kvällens tredje seger. 

Dessförinnan hade nämligen Mattias Djuse serverat Dust Collector (e. Dust All Over) ett fint lopp som tvåa i andraspår i rygg på favoriten Brosa Am. Redan tidigt på upploppet hade ekipaget tagit sig förbi ledande Global Thunder och Dust Collector vann enkelt. Segertiden skrevs till 1.12,5a/1640 meter.
Även favoriten Swish Lane (e. Ready Cash) fick ett tacksamt lopp som trea i andraspår när stona gjorde upp på Åby. Körande Johan Untersteiner kunde styra på i rygg på Ulriika Highness som körde fram och satte klorna i ledande Firewire tidigt. 
– Jag tror inte hon var som bäst för dagen, hon var lite statlig. Kände på upploppet att jag inte hade så mycket att åka med. Hon tågade hela vägen och var först i mål, sade Johan Untersteiner, som därmed gav pappa Peter en tränarseger.
Claes Sjöström avslutade V86-omgången med att sätta dit den finska gästen Astrophoto (e. S.J.’s Photo) efter ett lopp i rygg på ledaren. Hästen tränas av Marjo Lindström.

Rätt V86-rad: 2-3-2-12-2-9-7-2
Utdelning
8 rätt: 15 008 kronor
7 rätt: 178 kronor
6 rätt: 20 kronor

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.