Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dannero inleder midsommarfirandet

Foto: Hanold/ALN
Balfour tävlar i Dannero i kväll. Foto: Hanold/ALN

"Årets största dag" stundar på Dannero. Kvällen före midsommarafton arrangerar banan i vanlig ordning kvällstrav – en tradition som sträcker sig tillbaka ända till 1961.

Publicerad:

För de flesta småbanor i landet är V75 årets stora höjdpunkt, men inte för Dannero. Där är publiken i stället som störst dagen före midsommarafton när banan traditionsenligt arrangerar kvällstrav. Den första upplagan hölls redan 1961 och med tiden har tävlingsdagen blivit banans mest betydelsefulla.

– Dannero var den första banan i landet som började med midsommartrav och för oss är det här årets största dag, säger sportchefen B-O Månsson och fortsätter:

– Traditionen är otroligt stark och det har blivit en riktig hemvändardag – kommer de som flyttat från Ådalen med omnejd hem en gång om året så är det nu. Själva arrangemanget skiljer sig mycket från våra övriga tävlingsdagar. Vi ställer upp barer och dansgolv och det kommer massor av folk som inte ser ett enda lopp. Dessutom vi vet att det finns aktiva som inte vill anmäla till just den här dagen eftersom de hellre vill titta och ha kul.

Sportsligt sett sticker de två upplagorna av Midsommarpokalen ut. På varmblodssidan ska Beau Mec försöka hämta in 20 meter på Robert Berghs Balfour och bland kallbloden tillhör Hulte Magnus och norske gästen Art Kjarvald favoriterna. Dessutom är det premiär för nyinstiftade High Coast Midnight Race. Ett sprinterlopp med försök och final, som dock bara har lockat sammanlagt 14 hästar trots att förstapriset i finalen uppgår till
150 000 kronor.

– Det är klart att man är lite besviken över att loppen inte ens bli fulla. Med de prispengarna tror man ju att det åtminstone ska bli fulla fält, säger B-O Månsson.

Vad tror du att det låga intresset beror på?

– Jag stängde loppet vid 900 000 kronor för att jag tyckte att det fanns så många hästar i bronsklassen. Dessutom valde jag att köra på ljus anmälan eftersom jag levde i tron att mörk anmälan är mer avskräckande. Då tror man att Varenne eller Victory Tilly är med, men jag kan ha haft fel i båda fallen. Sedan ska man så klart komma ihåg att det körs trav på många banor nu i midsommar, säger B-O Månsson som ändå är nöjd med kvaliteten på tävlingarna.

– Vi har satsat mycket pengar av egna medel på att höja prispengarna och ser man till helheten är startfälten kanske de bästa någonsin. Vi har haft både Järvsöfaks och Månprinsen här, men i år har vi 13 lopp som alla är bra. Det har vi inte haft tidigare. Och när det gäller High Coast Midnight Race är det bara numerärt sett som jag är besviken. Kvaliteten är hög med hästar som bland andra Magnifik Brodde och Antonio Tabac. Det blir ett jättebra finallopp.

Hur många besökare räknar ni med under kvällen?

– Jag tror att publiksiffran landade på runt 5 000 i fjol och nu pratar de om 6 000. Men vi är förstås väldigt beroende av vädret. Är det dåligt väder får hästarna och artisterna heta vad de vill, då blir det ingen storpublik ändå.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.