Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Danneros midnattstrav – starten på midsommar

Foto: Foto: TR BILD
Det är på Dannero midsommarfirandet inleds som vanligt. Banans midnattstrav är en djup rotad tradition. Foto: Foto: TR BILD

Midsommartravet inleds i vanlig ordning på Dannero. Banans tävlingar på torsdagen lockar storpublik och antalet besökare har ökat fyra år i följd. I fjol kom hela 4 900 personer till midnattstravet.
– Det har blivit en otroligt stark tradition, säger sportchefen Bert-Ola Månsson.

Publicerad:

Först klockan 23.38 går starten för torsdagens sista lopp på Dannero. Elva lopp ska köras dessförinnan och en av dem som får vänta längst på att se sin häst starta är hemmaamatören Malin Strinnlund. Hennes Arja Balderina ska ut ett kallblodslopp över sprinterdistans och några problem med att vänta har inte Strinnlund. Inte den här kvällen.
– Midnattstravet är vår största dag på Dannero. Det är en riktig folkfest och det är jättekul att starta när man har chansen, säger Malin Strinnlund.

Vilket är ditt bästa minne från Midnattstravet?
– Det är många. Jag har vunnit ponnylopp den dagen och jag tog faktiskt min första seger med en stor häst under just Midnattstravet. Dessutom var jag skötare till Hearth Boy Laday som vann Midnattspokalen 2002. Det var också en väldigt rolig seger.

Dannero har alltså sett en publikökning för tävlingsdagen de senaste åren. 2014 besöktes banan av 3 200 personer medan fjolårets siffra uppgick till 4 900 personer. I år hoppas sportchefen Bert-Ola Månsson nå över 5 000-strecket och han har gott hopp om att det lyckas.
– Det har blivit en otroligt stark tradition. Både bland travfolket och de som inte är speciellt intresserade av trav. Jag kan tänka mig att det finns de som inte ser ett enda lopp, men de är ju där och bidrar till stämningen och inramningen, säger Månsson.

En av fjolårets nyheter var High Coast Midnight Race. Ett sprinterlopp med försök och final som då såg Evil Enok M.E. som segrare. Alltså samma häst som nyligen slutade tvåa i Oslo Grand Prix! Loppet får en fortsättning och det med ett högre förstapris. Vinnaren av årets final kammar hem 200.000 kronor.
– Det blev ett kul lopp i fjol. Då var det stängt vid 900.000 kronor, nu har jag höjt gränsen till 1,2 miljoner i och med att klassgränserna ändrats på V75. Jag vill locka hästar som ligger mellan brons och silver, fortsätter Månsson.

Sexton hästar fördelade på två försök kommer till start i årets upplaga. Bland deltagarna märks Magnifik Brodde, M.T.Insider och norska gästen Quite Pepper, som får Ove A Lindqvist i sulkyn.
– Det har fallit väl ut hos tränarna. Jag tror att det blir roligt i år också. Den som vinner både försök och final får 230.000 kronor och det inte ofta hästarna i den här klassen kan tjäna det på en kväll, säger Bert-Ola Månsson.

I vanlig ordning kommer Robert Bergh på besök till Danneros midnattstrav. Åbytränaren har Mellby Drake till start i High Coast Midnight Race och dessutom en titel att försvara. I fjol vann han Midnattspokalen med Balfour och i år tar han ut Coktail Fortuna i den anrika löpningen. Bergh har vunnit inte mindre än sju av de elva senaste upplagorna av Midnattspokalen.
– Det har blivit Berghs löp, det där. Han vinner nästan varenda år. En upplaga som jag kommer ihåg väl var den som kördes 2004. Då hade Bergh lockat hit Dominik Locqueneux från Frankrike och när han körde Tsar d'Inverne till seger var det nästan becksvart på banan, minns Månsson.

Under tävlingskvällen, som tar sin början 19.50, körs även ett klass I-försök samt Stig Norbergs minneslopp, kallblodens egen midnattspokal. I det senare kommer hästar som Pydin, Solör Stegg och Smedheim Solan till start.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.