Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Danska besöken allt färre

Foto: Claes Kärrstrand/TR Bild
Steen Juul vid ett besök på Jägersro. Foto: Claes Kärrstrand/TR Bild

Besök av dansktränade hästar på svenska banor minskar drastiskt. Sedan 2016 är nedgången nästan 50 procent. Anledningen är dock inte given – ingen tycks ha något riktigt svar på varför det blivit så.
– Kanske kan det påverka att den danska kronan är så stark, säger René Jensen, sportchef på Dansk Hestevæddeløb.

Publicerad:

Under perioden januari–maj 2016 gästades svenska travbanor av 625 dansktränare hästar. I fjol var siffran för motsvarande period 420 och i år är den så låg som 330. Även antalet unika danska tränare som tar båt eller bro över till Sverige minskar, från 107 stycken 2016 till 72 stycken 2018.
– Jag har noterat det du säger även om vi har regelbundna besök. En enkel förklaring kan vara att Danmark höjt sina prispengar i år, å andra sidan så har ju vi i Sverige högre prispengar än någonsin, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.
– I år är premiesumman cirka 15 procent högre i Danmark än förra året. Det är klart att det kan spela in, säger DTC:s generalsekreterare Klaus Storm och fortsätter:
– Samtidigt tycker jag inte det är hela förklaringen. Jag har ingen given bakgrund när du lyfter siffrorna så här.

Jensen inte hela förklaringen

En tränare sticker ut när det handlar om starter på svensk mark: Flemming Jensen.
– Hans rörelse är ju mindre nu och startar inte alls lika ofta i Sverige, påpekar Storm.

Siffrorna är tydliga: 115 stycken starter 2016 och endast 40 starter i år. Hans frånvaro förklarar långt ifrån alla siffror.
– Även Sverige har ju haft något färre hästar till start på slutet och våra kullar har minskat varje år sedan 2013. Då föddes det 527 föl att jämföra med 355 i fjol.

Stark dansk krona

Kan en annan aspekt vara den danska kronans starka ställning? Inte omöjligt, menar Klaus. Växelkursen slås fast årligen och skillnaden är åtta procent. 1,24 jämfört med nuvarande 1,34.
– När den är så stark som den är nu kan det spela in. Steen Juul tror också att valutan kan vara en förklaring, men på ett annat sätt.
– Det är inte lika billigt att ha häst i träning i Danmark av den anledningen så det kanske blir bättre ekonomi i att ha hästarna i Sverige i stället? Det är inte lika många svenska hästar i träning i Danmark nu jämfört med tidigare.

Hellre Skive än Halmstad

Just svenskägda hästar är en central punkt menar såväl han som tränarkollegan Peter Jensen.
– Vi är väl fyra tränare som har svenska kunder i princip. Jag är mycket tacksam för de svenska kunderna jag har vilket är fem stycken. Samtidigt är jag inne i en generationsväxling i stallet så jag hoppas inte att svenskarna glömmer bort en…
– Har vi hästar som duger på V86 och V75 så åker vi och startar, men resekostnaderna blir för stora om man ska tävla om 25 000 kronor på Halmstad. Då startar man hellre om 15 000 danska kronor på Skive dit jag har elva mil, dessutom är motståndet inte alls lika tufft där.

Att hästarna är svenskfödda är en förutsättning för att starta på V75 i lägre klasser.
– För stunden har jag bara ett fåtal och någon svenskkoppling på hästarna ökar ju chansen för starter där, säger Juul.

Valutakursen en bromskloss

Halmstadstravets före detta sportchef, René Jensen, är sedan en tid tillbaka Dansk Hestevæddeløbs sportchef.
– Spontant skulle jag säga att det beror på den ganska rejäla ökningen av prispengarna under 2018. Intjäningsmöjligheterna för varje häst har ökat samtidigt som motståndet inte håller samma nivå som i Sverige. Det är tuffare att vinna lopp i Sverige än i Danmark…

Likt Steen Juul är inne på så tror han att valutakursen snarare är en bromskloss för att få hästar till landet som sedan skulle kunna starta över sundet.
– Kanske att det kan påverka, att prisbilden avskräcker med en stark dansk krona.

Inställda tävlingar på Bro Park en faktor?

Svensk Travsports sportchef, Petter Johansson, lyfter fram ytterligare en tes.
– Jag har inte reflekterat eller tänkt så mycket på det här faktiskt men nedgången mellan 2017 och 2018 kan, till viss del, bero på att Bro Park tvingades ställa in ett antal tävlingsdagar vilket gjorde att Danmark fick möjligheten att köra lunchtävlingar för att det skulle passa in i veckoschemat, säger han.

På så sätt ökades antalet starttillfällen i grannlandet och det i kombination med allt mindre kullar kan ha bidragit till minskade resor.
– Tyvärr ser vi ju samma trend i Danmark som i många andra länder med en minskad hästpopulation så att det går ned något är inte överraskande, men så stora tal får jag säga är lite överraskande.

Något givet svar finns inte – men klart är att besöken blir allt färre och färre från grannlandet i sydväst.
– Det är så klart lätt för mig att säga som ”underdog”, men jag tror på ett samarbete på bred front i hela Norden, det borde göra oss starkare – såväl sportsligt som spelmässigt, avslutar Steen Juul.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.