Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Del 4: Regnet som fällde världens snabbaste häst

Foto: Mia Törnberg
Foto: Mia Törnberg

Han är världens snabbaste travare både på papperet och enligt Åke ­Svanstedt. Sebastian K:s 1.07,7a/1 609 meter från Pocono Downs i USA i juni 2014 är fortfarande oöverträffat.
Men i Elitloppet föll hästen som jättefavorit 2013 – han hade både regn och tidigare tränaren Lutfi Kolgjini emot sig.

Publicerad:

Sebastian K. (e. Korean) segrade i klass III-försök som treåring och blev sedan en kulltopp året efter för Lutfi Kolgjini. Höjdpunkterna var -segern i Kungapokalen och andraplatsen i -Europaderbyt i Frankrike. Han fortsatte att gå bra som femåring, även om häst-en fick nöja sig med hedervärda andra-platser i storlopp som Jubileumspokalen och Åby Stora Pris. 

Sebastian var i väldigt bra skick när han kom till mig och vi startade honom bara tre veckor senare

Efter en misslyckad Frankrikesatsning under den efterföljande vintern kom Sebastian K. tillbaka starkt under försommaren med segrar i Finlandia-Ajo samt ett vanligt snabblopp i Kalmar. 
Det gav honom en Elitloppsbiljett, som förvandlades till en finalplats efter en tredjeplacering i försöksheatet bakom vinnande Yarrah Boko. 
Väl i finalen såg Sebastian segerfarlig ut när Lutfi, efter en fin smygresa i tredje-andra ytter, satte full fart via tredjespår 350 meter från mål. Men speeden ebbade ut sista 100 och det blev en nolla i kolumnen samtidigt som Commander Crowe fick segerdefilera.
Det blev bara en start till i Kolgjinis regi (oplacerad i Kouvola), sedan fick Åke Svanstedt chansen.
– Sebastian var i väldigt bra skick när han kom till mig och vi startade honom bara tre veckor senare. Han gick direkt en 1.09,0a som tvåa bakom Commander Crowe i Hugo Åbergs Memorial, berättar Åke.

Hästen svek nästan alltid då det regnade

Även resten av året blev en stor succé. Eller vad sägs om vinster i Sundsvall Open Trot, Åby Stora Pris samt finalen av Trotting Masters på Solvalla? 
Inför sitt andra Elitlopp 2013 kom -Sebastian K. till start efter en tredjeplats i Olympiatravet samt seger i Oslo Grand Prix. 
Efter den sena strykningen av Maharajah var också Sebastian K. den stora förhandsfavoriten. Försöket löste han på bra sätt, men det hade börjat snackats en del om Robert Berghs Nahar inför finalen. Och det fortsatta regnandet var inget som Åke Svanstedt gillade.
– Hästen svek nästan alltid då det regnade. Vi fick dock spets igen i final-en och 500 kvar trodde jag fortfarande att vi skulle vinna, även om Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini pressade på utvändigt. Men 300 kvar tvärstannade Sebastian på ett par steg.

Han är helt klart den speedigaste häst som jag suttit bakom

Första varvet travades, med tanke på banförhållandena, på väldigt snabba 1.10,1, vilket Robert Bergh och Nahar tackade för. Sebastian K. slutade sist i mål, spelad till under dubbla pengarna.
– Sebastian var i grunden en väldigt tuff häst som tålde träning och visade otrolig snabbhet. Han är helt klart den speedigaste häst som jag suttit bakom. Samtidig var han väldigt känslig i loppen.
På vilket sätt?
– Det gällde att hela tiden sitta med sträckta tömmar i loppen och dessutom inte begära något av honom. Om man gjorde det körde han bara upp huvudet och stannade. Han var lite lik Torvald -Palema i tävlingsmomentet.

När Sebastian K. vann årsdebuten med krafter kvar började jag tänka på ett världsrekord-försök

Efter att ha avslutat Sverigekarriären med seger i skiljeheat i Åby Stora Pris mot Save The Quick följde Sebastian K. med Åke vid flytten till USA senare samma år. Och hästen fortsatte att prestera i världsklass. 
Det blev bland annat segrar i Arthur J Cutler Memorial, John Cashman Jr Memorial och Crawford Farms Open Trot samt en andraplats i Maple Leaf Trot. Men framför allt också ett världsrekord i Sun Invitational på Pocono Downs. De 1.07,7a/1 609 meter som Sebastian K. vann på där står sig ännu.
– När Sebastian K. vann årsdebuten på 1.08,5a/1 609 meter med krafter kvar började jag tänka på ett världsrekord-försök. Förutsättningarna med regn tidigt den dagen på Pocono Downs och därefter kvällstrav blev perfekta. Det här var också första gången som jag petade till Sebastian med pisken och då stack han bara undan. Det gick väldigt snabbt på den sista bortre långsidan och hästen kändes så grymt fin.
Året efter som nioåring blev det bara en start, en andraplats i Sun Invitational på Pocono Downs. En gaffelbandsskada satte stopp för vidare tävlande.
– Sebastian kändes hur fin som helst inför det året, så det var väldigt snopet och olyckligt.

Sebastian kändes hur fin som helst inför det året, så det var väldigt snopet och olyckligt.

Numera är Sebastian uppstallad som avelshingst på klassiska Hanover Shoe Farm i USA. Han fick sju ”testavkommor” redan 2013 i Sverige (fyra har startat) och lyckliggjorde 40 i Europa 2015 (23 i Sverige). 
I USA började han förra året med full bok (120 ston) och det var stort intresse även från Nya Zeeland. I Sverige är det Alebäcks Stuteri som har honom tillgänglig via fryst sperma.
– Sebastian K. hade 17 svenska ston 2016 och i år är det 16 påbörjade, men vi räknar med att hamna runt 20. Målsättningen var 40, men det känns ändå ganska bra, berättar Peter Björnsson på Alebäcks Stuteri.
I år i USA ligger stoantalet just nu på runt 85.

FAKTA

Svanenmärkt - nedräkning inför Elitloppet 2017

Han har vunnit Elitloppet två gånger och sammanlagt gjort 15 Elitloppsstarter.
Allt sedan 1995 har Åke Svanstedt kontinuerligt tagit fram fixstjärnor som lyft Solvallas stora sprinterlopp.
I fem avsnitt berättar "grön kusk" nu om sina allra främsta Elitloppshästar: Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema, Sebastian K. och Resolve.
I första delen får du läsa berättelsen om Sveriges bästa köttbulle genom tiderna – Zoogin.
I andra delen får du historien om stjärnan som såt till att en hel travvärld började inse vikten av att en häst får tävla barfota – Gidde Palema.
I tredje delen får du berättelsen om hästen som med hjälp av en tejpbit runt öronen blev som en ny häst - Torvald Palema.
I fjärde delen får du historien om världens snabbaste häst - Sebastian K. - som för Åke Svanstedt föll som storfavorit när himlen öppnade sig.

Fotnot: En del av faktan är hämtad ur Elitloppsboken.

FAKTA

Åke Svanstedts starter i Elitloppet

År: Häst -Placering
1995: Zoogin - 2:a i försök och final
1996: Zoogin - 2:a i försök och final
1997: Zoogin - oplacerad i försöket
1999: Zoogin - 4:a i försöket, oplacerad i finalen samt Bowling For Dollars - oplacerad i försöket
2003: Gidde Palema - 2:a i försök, oplacerad i finalen
2004: Gidde Palema - 2:a i försök, 1:a i finalen samt Tag The Devil - 2:a i försök, oplacerad i finalen
2005: Gidde Palema - 1:a i försök, 5:a i finalen
2007: Torvald Palema - oplacerad i försöket
2008: Finders Keepers - 4:a i försöket, oplacerad i finalen
2009: Torvald Palema - 2:a i försöket, 1:a i finalen
2010: Torvald Palema - 1:a i försök, 2:a i finalen
2013: Sebastian K. - 1:a i försök, oplacerad i finalen
2016: Resolve - 2:a i försök och final

FAKTA

ÅKE SVANSTEDTS EGNA BETYG PÅ SEBASTIAN K.

Sebastian K. född 2006 e. Korean-Gabriella K. e. Probe, 34 segrar/20.269.962 kr

Betyg i skala 1-10:
Startsnabbhet: 10
Speed: 10
Styrka: 9
Löphuvud: 9
Exteriör: 9
Sammanlagt: 47 poäng

Hästar som betygsatts i tidigare avsnitt:

Torvald Palema född 2001 e. Alf Palema-Gina Roy e. Speedy Min 44 segrar/26.781.147 kr

Startsnabbhet: 10
Speed: 10
Styrka: 9
Löphuvud: 8
Exteriör: 9
Sammanlagt: 46 poäng

Gidde Palema född 1995 e. Alf Palema-Rosie Palema e. Ideal du Gazeau, 44 segrar/27.080.322 kr

Startsnabbhet: 7
Speed: 10
Styrka: 10
Löphuvud: 10
Exteriör: 10
Sammanlagt: 47 poäng

Zoogin född 1990 e. Zoot Suit-Ginjette e. Lornjett 51 segrar/25.346.330 kr

Startsnabbhet: 5
Speed: 7
Styrka: 10
Löphuvud: 10
Exteriör: 9
Sammanlagt: 41 poäng

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.