Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Deltagarkrav eller inte?

Foto: MICKE GUSTAFSSON
Patrik Sjöberg och Kee Marcello Löfbom tog licens trots att de inte klarade "deltagarkravet". Nu gör Runar Sögaard och Cecilia Benjaminsson likadant. Foto: MICKE GUSTAFSSON

Landets licensutbildningar har deltagarkrav, enligt banornas hemsidor, som rör både kör- och hästvana. Ändå får deltagare i tv-programmet Stjärnkusken redan nu gå licenskurs.
– Rekommendationen som finns från Svensk Travsports sida är att man ska ha ett års erfarenhet, säger Maria Karlsson, Svensk Travsport.

Publicerad:

Programmet Stjärnkusken lockar stor tv-publik. "Kändisar" tävlar om att bli den bästa travkusken, med hjälp av Erik Adielsson, Jennifer Tillman och Lennart Forsgren. Patrik Sjöberg och Kee Marcello Löfbom tog licens efter förra säsongen. Nu är det Runar Sögaard och Cecilia Benjaminsson som håller på och tar licens.
På flertalet av banornas hemsidor, vilka är de som har hand om licensutbildningarna, står deltagarkravet klart och tydligt. ”Du skall under minst ett års tid regelbundet kört ”snabbjobb” på banan och i övrigt ha mycket god häst-/kör-/ridvana med referens från A- eller B-tränare.”
Årets säsong av Stjärnkusken började spelas in i slutet av september, enligt Travrondens källor. Givetvis kommer då frågan. Hur kan man gå från att vara helt oinvigd inom travet i september månad, till att gå licenskurs i februari månad?
– Rekommendationen som finns från Svensk Travsports sida är att man ska ha ett års erfarenhet, det stämmer. Något krav handlar det däremot inte om, utan här får banorna helt enkelt ha lite fingertoppskänsla. Jag måste säga att jag själv däremot blev förvånad när jag hörde att Runar Sögaard och Cecilia Benjaminsson nu ska gå licenskurs. Min personliga åsikt är kanske att de haft lite väl bråttom, jag förstår inte vad det är som gör att de måste ta licens så pass snabbt. Travet innehåller så fantastiskt mycket mer än själva tävlingsmomentet, så jag kan tycka att erfarenheten kanske skulle ha varit lite större, säger Maria Karlsson, utbildningsansvarig på Svensk Travsport.
Någon säkerhetsrisk ser hon däremot inte att deltagarna ska vara.
– Här är jag helt övertygad om att banorna gör rätt bedömning. De släpper inte ut personer som är säkerhetsrisker, men samtidigt finns ju rekommendationerna också där av en anledning, avslutar Karlsson.

”Lite frågandes”
Runar Sögaard går sin licenskurs på Solvalla. Där är Björn Wikander ansvarig.
– När Runar Sögaard kontaktade mig och frågade kring möjligheten att börja på licenskursen blev jag lite frågandes, det ska jag vara ärlig och säga. Givetvis började jag undra hur mycket han egentligen har kört och hur god vana han har. Det visade sig däremot att han varit ute hos Gustav Wernäng och Helena Kroll, där han kört snabbjobb flertal gånger i veckan. Jag vill inte gärna säga nej, utan han får chansen att visa vad han går för, säger Wikander.
Gällande deltagarkravet, vilket är så ni själva benämnt det på Solvallas hemsida. Hur ser du på det?
– Det är någonting som hängt med under en längre tid, men visst, det är en bra grundmall. Jag vill däremot säga det att jag personligen skulle aldrig någonsin godkänna någon som jag inte tycker gör ett fullgott jobb. När det kommer till Runar har han gjort ett fint jobb så här långt, men vi får se hur det fortgår.
ATG har haft samarbete med tidigare deltagare av Stjärnkusken. Har de påverkat Solvallas inställning kring Runar Sögaards vara eller icke vara i licenskursen?
– Absolut inte, det är ingen som har hört av sig annat än Runar själv. Jag är ansvarig för de som jag godkänner på licenskursen. Skulle någonting hända när de sedan kör lopp på grund av bristande kunskap, så skulle jag må otroligt dåligt. Det skulle inte få ske, utan det är helt och hållet mitt beslut i slutändan och ingen har påverkat mitt beslut för den delen heller.
Att det handlar om en tvprofil, hur mycket har du tagit det i beaktning?
– Ingenting. Skulle jag börja göra skillnad på folk och folk är jag snett ute, avslutar Wikander.

”Vi hade ett samarbete”
På ATG uttalar sig Thomas Bertilsson i frågan kring samarbetet, efter mycket om och men. Hur mycket betalar ATG ut till stjärnkuskarna i form av reklampengar om de fortsätter att gå licenskurs/tar licens?
– Eventuella reklampengar vill och kan jag tyvärr inte kommentera, säger Bertilsson.
Efter lite påtryckningar väljer han däremot att ge ett någorlunda vettigt svar i alla fall.
– Vi hade ett samarbete med Kee Marcello Löfbom och Patrik Sjöberg efter Stjärnkusken där vi i en reportageserie följde deras väg till amatörlicens. När det gäller Runar så är han precis i startfasen av sitt amatörlicensprojekt som vi följer noggrant. Vi har en dialog, men inget samarbete likt det vi hade med Kee och Patrik är igång just nu, avslutar Bertilsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.