Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Derbyt var planen – men vi fick tänka om"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Holy Water inför Big Noon-pokalen förra året. Ett lopp som han slutade trea i. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

En av kullens vinstrikaste hästar saknades i förra veckans derbykval. Tränaren Tomas Malmqvist om varför Holy Water inte kom till start.

Publicerad:

Holy Water hade ett lyckat fjolår med nästan en och en halv miljon intravade kronor. Mest pengar tjänade hingsten som tvåa i Breeders Course-finalen samt när han tog samma placering bakom Face Time Bourbon i det europeiska treåringschampionatet på Vincennes.

Säsongen avslutades sedan i just Frankrike och där är han fortfarande kvar – trots att det var derbyuttagningar på hemmabanan Jägersro förra veckan.
– Planen var att gå ut där, men vi fick tänka om, berättar Tomas Malmqvist som tränar Holy Water.
– Han var inte till sin fördel i sin senaste start (den 21 maj på Vincennes), så vi gick igenom honom efteråt. Då upptäckte vi en liten, liten spricka i en kota och den har han opererats för.                                                                                                    

När får vi se honom på banan igen?
– Han ska ner och träna lite vid havet snart. Sedan ska han gå fort igen om två månader. Så om tre, fyra månader och då är det Frankrike som är planen.

Calle Crown närmar sig comeback

Tomas Malmqvist har startat 16 hästar på fransk mark och tagit åtta tränarsegrar hittills i år. En häst som inte har vunnit, men som tagit två pallplatser i grupp III-löpningar är stallets stjärna, Calle Crown.

Han gjorde sin senaste start den 11 maj och fick sedan ett välförtjänt uppehåll, berättar Malmqvist.
– Det är alldeles utmärkt med Calle. Han är ute och tränar vid havet och beräknas starta igen någon i oktober.

I Frankrike?
– Ja, och först och främst i femåringslopp eller vanliga lopp där han står bra inne. Vi får se om han orkar klättra i klasserna, men visst känns det som att han kommer att klara sig bra.

Var du inte frestad att matcha honom mot Jubileumspokalen hemma i Sverige?
– Jo, det är klart. Men det är ett tufft lopp att gå ut i. Särskilt som han har så många bra uppgifter där nere.

En starthäst på Vincennes på fredagen

Härnäst har Malmqvist ett gäng hästar till start under derbyhelgen på Jägersro samt en på Vincennes på fredagskvällen. Danske Amazing Dynamite gör då sitt sjunde framträdande i Malmqvists regi.
– Han är bra, men har inte riktigt passat i högervarv. Hästen känns fin nu och jag hoppas att han får vinna snart.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.