Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Derbyvinnare i topp

Foto: Hanold/Aln
Jan Roar Mjölneröds svenske Derbyvinnare Mjölner Herkules slog Ingbest i Roger N Olssons Minneslopp. Foto: Hanold/Aln

Inför drygt 5.000 åskådare bjöds det bland annat på riktigt fina kallblod under Hagmyrens Midsommaraftonstrav. I Roger N Olssons Minneslopp för femåringar fick vi se svenske Derbyvinnaren Mjölner Herkules slå den norska Derbyvinnaren Ingbest.

Publicerad:

Det var Ulf Ohlsson som tidigt kunde ta sig till spets bakom favoriten Ingbest (e. Dotterud Teddy), som tidigare vunnit både norska Kriteriet och Derbyt. Nu fick han dock tidigt fjolårets svenske Derbyvinnare (dock norskfödd) Mjölner Herkules (e. Horgen Tore) på utsidan.
– Jag ville försöka ta Ingbest på styrka, då min häst verkligen har den egenskapen. Ulf Ohlsson fick köra på Ingbest i sista kurvan och då blev jag ganska förhoppningsfull. Det var i det läget Pydin som jag var mest orolig för, sade Jan Roar Mjölneröd, som gjorde ett bra kuskjobb över upploppet bakom sin Herkules.
Det räckte också med ganska säker marginal för att kunna hålla ut fjolårets norske Derbytvåa Pydin, som tränas av Hagmyrentränaren Niclas Torstemo.
– Mjölner Herkules har ännu så länge inte gjort så många lopp, så jag tror att han kommer att kunna tävla på i många år.
Segertiden blev starka 1.23,4/2.180 meter.

I Dubbelcupen motsvarade norske favoriten Pave Faks (e. Järvsöfaks) favoritskapet på ett starkt sätt. Ove A Lindqvist lotsade honom felfritt och knäckte ledande Odins Eld över sista bortre långsidan. Dessutom blev det lätt när attackerande Mjölner Fokus fick lite problem med travet och istället fick försöka säkra andraplatsen.
– Jag petade till honom lite 400 kvar och då stack Pave Faks bara iväg. Det här är en fin häst, sade Ove, som även tog hem det första försöket av Hallsta Lotus lopp.
Från dödens skrällde han med Danneroamatören Håkan Normans Husnäs Elving (e. Månprinsen A.M.). Men för Ove var det ingen överraskning.
– Nej, jag sade före att det här var en riktigt bra chans och att jag faktiskt trodde att vi bara skulle vinna försöket.
Tiden blev inte heller dålig - 1.25,8/1.640 meter.

Favoriten Prins Odin (e. Odin Tabac) spårade från start till mål i det andra försöksloppet för Thomas Andemyr. Den Jan-Olov Söderström-tränade sexåringen utmanades mest hela vägen av utvändige Fix Odin, men försvarade sig med vad som behövdes.
– Det var jättebra att få häst på utsidan, då skärper sig Prins Odin på ett bättre sätt. Han kändes stark hela vägen, sade Thomas.

I finalen av Hallsta Lotus lopp blev det en överraskning genom hemmatränaren Nicklas Torstemos Tåga Kongen (e. Lome Kongen). Han var bara femma i försöket för Jan-Olov Åberg, men betydligt bättre i finalen och vann närmast före favoriten Husnäs Elving. Den sistnämnde hade lite mera problem med travet i finalen.
– Den är den tröga sorten, så jag förstod att han skulle vara bättre i andra heatet. Samtidigt ryckte vi skor och så till finalen och han lyfte sig helt klart väldigt mycket. Det var också passande att ta första segern just i det här loppet, sade Niclas Torstemo.

Trots en resa utvändigt om ledande Evident Ås hade Jeppas Picasso (e. Cantab Hall) styrkan och modet att avgöra sista biten för Susanne H Osterling.
– Jag trodde på lite chans att komma till spets, men när inte det gick ville jag hellre ta dödens än chansa invändigt. När jag drog ner norsken inne på upploppet tyckte jag att han avgjorde på bra sätt, sade Susanne.

I det långa loppet för varmblod över mastiga 3.140 meter visade sig norske Noir Noir (e. Pine Chip) vara en bra favorit. Ulf Eriksson tog omgående hand om spets och blev aldrig riktigt utmanad till slut, utan vann lätt.
– Jag behövde aldrig peta till hästen något, utan han löste det på ett enkelt sätt. Det här var en klok och trevlig individ, kommenterade Ulf.
Mormorsmor till den här femåringen är självaste Keystone Pioneer, ett världssto på sin tid.

Trots en 1.09-öppning första 500 för att komma till spets kunde Thomas L Larsson-tränade Under The Counter (e. Maharajah) vinna säkert för Rikard N Skoglund. Det här var en prestation som lovade mera och ägarna pratade till och med om årgångstoppen för det fyraåriga stoet!

I Wången Cup var sexåriga stoet Linda's Girl (e. Order By Fax) bara bäst från tredje par utvändigt.
– När jag såg att ledande Genuine Boko började tröttna satte jag allt på ett kort och gasade till rejält. Hon gick verkligen bra och det är nästan overkligt att Linda inte vunnit tidigare i år, kommenterade körande Oskar Kylin-Blom.
Det är Gävleamatören Linda Norin som tränar och det här var hästens första seger sedan början av augisti 2015.

I det inledande montéloppet fick storfavoriten Blits Buitenzorg ge sig mot montédebutanten Liberty Face (e. Viknig Kronos). Per Linderoths nioåring fick en resa i dödens/andra utvändigt och avgjorde enkelt över upploppet.
– Det var lite knepigt efter vägen, nära galopp flera gånger. Men annars hade jag hur mycket som helst att åka med, kommenterade Emilia Leo.

Treårige Weekend Fun (e. Jaded) slog till med nytt banrekord under Östersunds stora travhelg. Nu följde han upp detta med en ny snygg seger i sista loppet. Efter toktempo i spets (1.09,5 första 500 och 1.12,7 första varvet av Jackpot Tooma), blev det en väldigt enkel vinst från dödens för den Daniel Wikberg-tränade talangen.
– Det är roligt när de presterar så här. När jag styrde på in på upploppet och ryckte tussarna avgjorde han väldigt enkelt, kommenterade körande Micael Melander.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.