Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Det är dags för revansch

Foto: Thomas Blomqvist
Det blev ingen vinnarcirkel för Bold Eagle efter förra årets Elitlopp. Nu har teamet kring hästen tagit lärdom av fjolåret och kommer till Solvalla med ny taktik och nytt värmningsupplägg. Foto: Thomas Blomqvist

Nytt värmningsupplägg. Annan taktik. Så ska Bold Eagle ta revansch i Elitloppet.
– Alla runt honom lärde sig något från fjolårets upplaga, säger tränaren Sébastien Guarato.

Publicerad:

Bold Eagles formidabla uppvisning i försöket i fjol – då han lämnade konkurrenterna och vann på 1.08,4a/1609 meter ses av många som det pampigaste intrycket någonsin på en svensk travbana. En insats som gjorde att spelarna tryckte ned honom till vinnaroddset 1,32 i finalen. Väl där hände det aldrig riktigt någonting när Franck Nivard styrde på i tredjespår 700 meter från mål och ekipaget slutade fyra.

– Tittar man om finalen så gjorde faktiskt Bold Eagle ett bra lopp då också, men givetvis inte i paritet med vad publiken hade förväntat sig efter försöket som var helt oförglömligt, säger huvudägaren Pierre Pilarskis agent Francois Jamier.

Kretsen kring hästen har lärt sig av fjolårets deltagande.

– Elitloppet är väldigt unikt och det krävs taktisk finess. I fjol gav vi för mycket i försöket och var inte så taktiska som man nog måste vara för att vinna, säger Sébastien Guarato.

Det kvarstår dock frågetecken inför årets upplaga.

– Nu har han ju testat på att gå två lopp samma dag, men fortfarande är det ett stort frågetecken om han klarar av att maxprestera i två heat samma dag. Det kan bero på att han är en väldigt smart häst, så fort man plockar av honom selen så kopplar han av direkt och nästan somnar. På tävlingsbanan, i loppet, tar han ut sig för att relaxa direkt därpå, säger Guarato.

– Kanske är det ett litet allmänt frågetecken för just Ready Cash-avkommor? De ger allt på banan och två heat kanske inte är det bästa för dem, flikar Francois Jamier in.

"Ingen avsikt bryta mot reglerna"

En annan snackis i fjol var att Bold Eagle utrustades med en icke elastisk springrem samt plattor på insidan av tömmarna vilket inte är tillåtet och Guarato fick böter.

– Den utrustningen kommer Bold Eagle inte att få ha om han ska starta i årets Elitlopp. Det svenska reglementet har stramats upp ytterligare och är numera tydligt vad gäller den biten, har Svensk Travsports hästvälfärdschef Linda Höijer sagt tidigare.

Något regelbrott är inte att vänta i år.

– Bold Eagle kommer att tävla med tillåten utrustning i år. Springremmen kommer att vara elastisk och plattorna på tömmarna plockas bort. I fjol hade vi inte den korrekta informationen så när det uppkom en diskussion bara timmar före loppet blev vi lite konfunderade. Det fanns ingen avsikt att bryta mot reglementet, säger Guarato.

I fjol kom ”Örnen” till Solvalla med en imponerande segersvit i bland annat Prix d’Amérique, Prix de France, Prix de Paris och Prix de l’Atlantique. Efter sex raka andraplatser under det franska vintermeetinget har Bold Eagle återigen börjat vinna i år – senast i Prix de l’Atlantique.

– Han kanske inte är lika överlägsen som många trodde – och som han visade i försöket – den här gången, däremot är vi mer erfarna nu. Alla runt honom lärde sig något från fjolårets upplaga, säger Francois.

Den här gången ändras upplägget för hans värmning.

– Han kommer att värmas tätare inpå försöket, säger Guarato.

Ändrad balans

Dessutom blir balansen annorlunda. Något som var en snackis under vintermeetinget där han bland annat gick med plastade hovar vid ett tillfälle och ströks inför en tilltänkt start på grund av hovböld.

– Vi är väldigt försiktiga när det gäller hans hovar – inte allra minst efter den här vintern – och därför kommer han att tävla med ”skyddande” balans: lätta skor bak och i fram blir det kombiskon i aluminium och tunna sulor. Hans optimala balans är barfota bak och utan sulor fram – fast, i fjol sprang han ju 1.08,4 med tunga flappskor så… I en eventuell final lär det bli barfota bak, säger Francois.

• Är han redo för Eltiloppet? I vilken form är han?
– Bold Eagle tränar väldigt bra samtidigt som han betäcker fyra gånger i veckan. Han är i god kondition och verkligen redo för Solvalla.

Han är värsta konkurrenten

Det är ett förväntansfullt team som tar trippen till Stockholm i år igen.

– Vi gläder oss mycket att komma tillbaka till Solvalla, till Elitloppet – till det här fantastiska sportarrangemanget, säger Pierre Pilarski och Thomas Bernereau.

Värsta konkurrenten? Readly Express sågs aldrig som det.

– Elitloppet blir tufft… nu slipper vi Readly Express men vi har sett Propulsion som den tuffaste utmanaren hela tiden, säger Pierre Pilarski.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.