Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det är en jätteskandal"

Foto: Micke Gustafsson/ALN
Bollnästravet är i blåsväder efter att felaktigt ha delat ut en licens till en av banans amatörer. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Travronden har pratat med en av hästägarna i loppet vars häst var med i incidenten och som står med befarad skada på böjsenan.
– Vi är förtvivlade över det som har hänt. Känslan är att licenssystemet är förlegat och inte fungerar som det ska, säger han.

Publicerad:

Bollnästravet har felaktigt delat ut en körlicens. Den aktuella kusken har deltagit i lopp och var också inblandad i en incident för en dryg vecka sedan som gav både böter och avstängning. Travronden har varit i kontakt med en av hästägarna i samma lopp vars häst stördes till galopp i och med det hela.
– Jag upplevde en kraftig störning 1300 meter från mål och att vår häst blev störd och tog i kraftig galopp. Det såg bedrövligt ut och jag stod där och hoppades på att han inte skadade sig. Efter loppet visade han tecken på hälta och när vi kom hem stod hästen med en skada på böjsenan. Man behöver vänta någon vecka innan man lyser igenom det.

Det har gått en dryg vecka sedan det här loppet, vad känner ni idag?
– Det har varit jobbigt med tanke på att vår häst går skadad och att vi också fått beskedet att kusken i fråga inte var berättigad till att köra. Som jag ser det är det en jätteskandal och det skapar fler följdfrågor om det finns fler kuskar som kör utan att de är berättigade till det, säger hästägaren.

Svensk Travsport bär ansvaret för A-licenserna inom travet. B-licenser utfärdas dock av landets olika travsällskap. I detta fall har en B1-licens (som gör att du både får träna och köra lopp) utfärdats trots att kusken endast var berättigad till en B3-licens (som gör att du endast får träna häst).
– Enligt mig ligger ansvarsbilden på flera håll. Bollnäs är de som gjort det fatala misstaget att dela ut en licens till en person som inte är berättigad. ST tycker jag också bär visst ansvar eftersom jag får uppfattningen att deras licenssystem känns omodernt och förlegat.

Hur mår er häst idag?
– Vi kommer att åka och kolla upp honom hos veterinär i veckan för att få en diagnos. Då kommer vi att veta mer.

Vad känner du om framtiden?
– Det känns jättetungt att något sådant här kan hända. Min känsla är att sporten kommit i skymundan och att det mesta fokuset ligger på spel och spelsäkerhet istället för på sport och sportsäkerhet.

Hur kommer ni att gå vidare med det här ärendet?
– Vi har inte helt hunnit undersöka den saken ännu, men vi har ställt frågan till banan på vilket sätt vi kan komma ett kompenseras. Vi kommer helt klart att ta det vidare och kräva skadestånd.
Samtidigt vill jag påpeka att den stora anledningen till att jag lyfter fram det här är att liknande saker inte ska kunna ske i framtiden. Att det görs ordentliga kontroller kring om det är fler som kör utan licens.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.