Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det är ett enda lyckorus"

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Lars-Åke Söderholm efter segern i Stochampionatet 2016. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Som liten kusk trodde han på förhand inte att det var möjligt. I dag fick Lars-Åke Söderholm vakna upp som segerkusk i ett av Sveriges storlopp. Tillsammans med Galactica vann han Stochampionatet 2016.

Publicerad:

Stort grattis – vad säger du om gårdagen?

– Det finns självklart inget på kartan som kan konkurrera med detta. Att få ta en klassisk seger i Stochampionatet med tidigare vinnare som Ina Scot och Queen L. är obeskrivligt. Det finns egentligen inte att man som liten tränare eller kusk ska kunna göra det. Chansen är otroligt liten och jag trodde inte att var var möjligt – men vi lyckades, säger Lars-Åke Söderholm.
 
Blev det någon segerfest?
– Nja, det var ganska lugnt. Vi var hos några vänner och bekanta där vi badade och grillade god mat innan vi åkte hem. Men vi kommer att ha ett större firande framöver med Malin och Jonas som äger och tränar hästen.
 
Vad säger du om upploppet?
– När jag fick grepp på Pasithea Face började det gå upp för mig att det var finalen av Stochampionatet och att vi fasen var på väg att vinna. Det kändes overkligt, helt overkligt. Likt när du lämnar en biograf där filmen sitter kvar i hjärnan. En fruktansvärd skön känsla spreds när vi passerade mållinjen.
 
Hur känner du dig i dag?
– Inombords är det ett enda lyckorus. Det här är sjävklart det största i min karriär. Även om jag i dag är tillbaka hemma och vardagen har rullat in så är jag som i en liten bubbla. Det är svårt att sätta ord på det.
 
Har många hört av sig?
– Ja, och alla har varit glada, ärligt glada för vår skull. Både ägare, tränare, andra aktiva, släkt och vänner har ringt och smsat. Även i går kom många fram och det värmer enormt.
 
Varför tror du att ni lyckades?
– Det är underbara människor runtomkring Galactica som äger och tränar. Trots att hästen haft talang har de har valt att vänta ut henne för att stegra motståndet försiktigt för att låta henne växa in i uppgiften. Att allt sedan stämt till punkt och pricka är bara att ta emot och i varje lopp har hon gjort en stark avslutning. Enda svagheten är att hon är lite långsam i starten, men det ska hon nog kunna lära sig.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.