Sveriges ledande travtidning
ANNONS

“Det är fortfarande jobbigt”

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Hallå där, Jakob Smith som vann med familjehästen Aguero under måndagens tävlingar i Halmstad.

Publicerad:

– Det var riktigt kul. Aguero är en fin häst och det var roligt att han fick utdelning.

Hur upplevde du loppet?
– Jag trodde att han skulle kunna öppna lite bättre från bakspår, men de andra var väldigt snabba. Det gick så pass fort då att jag kände att jag ville prova invändigt. När Johan sedan körde galopp utvändigt om mig i sista sväng löste det sig snyggt. Då var det bara att smyga ut och blåsa ned dem.

Din pappa Kenneth är tränare, ägare och uppfödare till Aguero. Jag gissar att hästen betyder mycket för dig.
– Självklart, men han betyder nog mer för min mamma och pappa. De har kämpat länge och inte haft så bra hästar. Nu har de äntligen fått en häst som kan vinna lopp och tjäna fina pengar. Då blir man glad.

Vad har ni för planer för Aguero härnäst?
– Vi får se hur hästen tar det här loppet, men pappa pratade om något V75-lopp på Åby över 1.600 meter. Kort distans passar bra, han är väldigt startsnabb om han får ett bra spår och på Åby finns det ju open stretch också.

Dig har vi annars lärt känna som skötare till Baron Gift, men nu jobbar du inte längre hos Rickard Svanstedt.
– Nej, jag blev tyvärr uppsagd före jul.

Hur var det att lämna Baron Gift?
– Fruktansvärt. Det är fortfarande jobbigt, det är inget att sticka under stol med. Men så är det. Man får ta det. Det kommer nya hästar, tänkte jag säga, men ingen som honom. Han är speciell.

Kan du berätta om din nya arbetsplats?
– Nu jobbar jag hos Peter Untersteiner. Jag har mest unghästar och det ska bli spännande att se några av dem komma ut på banan nu i år. Jag är väldigt nöjd med var jag har hamnat. Alla jobbar mot samma mål och Peter är duktig på att lära ut saker till oss.

Du har kört tio lopp hittills i år – hur mycket får vi se av dig i sulkyn framöver?
– Det är kul att köra lopp. Jag gör det jättegärna när folk vill och när det funkar med jobbet, men det är inte min högsta prioritet i livet. Jag tycker att det är roligare att träna häst. Tidigare har jag väl inte haft några planer på att bli tränare, men sedan jag kom till Peter har jag börjat tänka om. Nu känns det som att det kanske är ett mål någon gång i framtiden.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.