Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Det här är något som fler banor borde ta efter”

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Bergsåker samarbetar med Sundsvalls kommun. Samarbetet innefattar bland annat att personer med funktionsvariationer hjälper till med arbete i stallen. Här mockar Linnea Bäckman och Kicki Löfstrand. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Bergsåkerstravet har ett intressant samarbete med Sundsvalls kommun. Tolv ungdomar med så kallade funktionsvariationer arbetar numera i olika omfattning inne på stallbacken.

Publicerad:

Therése Forsberg och Linda Hägglund är handledare för gänget, som numera syns till varje vardag på Bergsåker.
– De jobbar olika mycket, allt från två timmar per vecka till heltid. Många har ingen erfarenhet alls av travhästar, men de lär sig allt eftersom. De har också olika förutsättningar, några kör stor häst, andra ponnyer eller inte alls, berättar Therése Forsberg, som bara har positiva erfarenheter så här långt.

De tolv ungdomarna hjälper bland annat till hos Öystein Tjomsland, Markus Pihlström (gård i närheten av Bergsåker) och Leif Åkerstedt.
– Min uppfattning är att vårt gäng uppskattas otroligt mycket av de tränare som vi arbetar tillsammans med. Det här är något som fler travbanor ute i landet borde ta efter, för det är positivt för alla parter, fortsätter Therése Forsberg.

"Det här jobbet är verkligen roligt"

Samarbetet med Sundsvalls kommun inleddes i augusti 2015 och nu är gruppen större än någonsin med sina tolv deltagare. Therése och Lindas paroll är ”händerna på ryggen”.
– Vi vill att de ska få jobba så självständigt som möjligt, men någon av oss finns alltid i närheten om något skulle hända eller om de behöver fråga något eller annat stöd.

När Travronden tittar förbi på Bergsåkers stallbacke träffar vi bland andra Kicki Löfstrand och Linnea Bäckman. De hjälper till hos Leif Åkerstedt med att mocka boxar.
– Jag älskar hästar och det här jobbet är verkligen roligt. Jag gillar det mesta av det, säger Kicki, som även berättar att hon har en egen häst hemma.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.